A madárhang, ami teljesen megbabonázta a filmipart

jeges búvár

A jeges búvár teljesen megbabonázta a filmipart


Először a Miért éppen Alaszka? című sorozatban figyeltem fel a jeges búvár magával ragadó hangjára. Míg a filmekben a legtöbb madárhang szinte észrevétlenül olvad bele az aláfestésbe, a jeges búváré kiemelkedik belőle. Annyira szép és karakteres, annyira misztikus és földöntúli ez a kiáltás, hogyha tényleg lenne a sorsnak hívószava, az pontosan így hangzana.


(A videókon beállítható a felirat automatikus fordítással magyarra)

Ugye, hogy nem lehet betelni vele? Nem csoda, hogy annyira imádják a filmesek, hogy mindenhová beteszik függetlenül attól, hogy az mennyire autentikus. Minderről többet is megtudhatunk Vox magazin összeállításából.

A jeges búvár a filmekben

Sokak szerint a jeges búvár divatját az 1981-es Az aranytó indította el, amelyben a madarak is szerepet kaptak, eredeti környezetükben. Innen azután már nem volt megállás, és felcsendült a jellegzetes kiáltás Hawaiion, Bolíviában, Rómában, a sivatagban és a vietnámi dzsungelben is, legalábbis a mozivásznon. Ha a legújabb példákat keressük: hallhattuk a néhány éve készült, 1917 című filmben, amikor a katonák megrohanják az ellenség lövészárkát, a Harry Potter 3-ban és a Rick és Mortyban.

Általában olyankor nyúlnak ehhez a hangtervezők, amikor baljós, titokzatos hangulatot akarnak teremteni, vagy csak emlékeztetni akarják a nézőt arra, hogy a szereplők a vadonban járnak.

A készítők lelkesedése persze érthető, ez a hang némi túlzással akár egy egész filmet is elvinne a hátán, de madarászok rendszeresen szót emelnek a közösségi médiában a búvárhang “kizsákmányolása” ellen:

“valaki szólhatna a filmeseknek, hogy nem a jeges búvár az egyetlen madár a vadonban.”


Hol él a jeges búvár?

A jeges búvár az északi sarkkör környékén költ, elterjedt Kanadában, Észak-Amerikában és Grönlandon, de egy kisebb populáció Izlandon is él, és a Feröer-szigeteken, valamint a Spitzbergák környékén is lehet velük találkozni nyaranta. Télen megfigyelhetők az európai partok és tavak vidékén Norvégiától egészen Portugáliáig és Spanyolországig, sőt, Marrokóig is, míg Észak-Amerikából telente szintén főleg a partok mentén indulnak délre, egyes példányai egészen Mexikóig.

Az északiak pedig mágikus, varázserővel bíró lényként tekintenek rá: a kanadai őslakos indiánok, az algonkinok mitológiájában a búvárok hírnökök, és a hős Glooscap természetfeletti kísérői. Megjelennek a kanadai pénzérméken is, és jelenleg az egydollároson láthatók, amelyeket miattuk neveznek loonie-nak (angolul a búvárféléket loonnak hívják).


A búvárdallam szokatlan zeneisége

A dallam különlegességének titkát a zenetudósok fejthetik meg: az elemzésből kiderül, hogy a kiáltás dúrban kezdődik és mollban végződik, ami egészen szokatlan zenei szerkezetet tükröz. Földöntúliságához ugyanakkor az is hozzájárul, hogy nem ugrással vált egyik hangról a másikra, hanem hajlítással köti össze azokat. Ez a megoldás a bluesra és a soulra jellemző, és gyakran hallható például BB King, Muddy Waters és Nina Simone dalaiban.


Egy biztos: aki egyszer hallja a jeges búvár kiáltását, az nehezen felejti, és olyan dallamtapadással marad a fülében, mint a leggondosabban megírt slágerek.

Kép: Unsplash

Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!


Kedves olvasó,

ha nem vagy még támogató, lépj be a Klubba ITT. Csupán havi két kiló kenyér áráért, 2200 forint támogatásért elérsz minden támogatói tartalmat, a heti videókat és írásokat is. Alkalmi támogatásra Paypalon keresztül van lehetőség (kattints a kis gombra!).

Ha egyik mód sem megfelelő, de szeretnéd támogatni a Cenwebet és a rezervátumot, akkor keress minket mailben a hello@centauriweb.hu vagy a centauri16@gmail.com címen. Segítségedet előre is megköszönve, és remélve, hogy szövetségesek leszünk.   

még több madárdal

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

Csetrobotot kaptak a zebrapintyek

A zebrapintyek (Taeniopygia guttata) különösen beszédes és hangos madarak, és az énekük sok olyan funkciót szolgál, ami létfontosságú az egyedek túlélése szempontjából…Tovább

még több észak

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

1 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük