Nagy munka végére ért a Főkert a Budai-hegységben

Jegenye-völgy

Teljesen újjászülettek a Jegenye-völgy élőhelyei


Mint a szervezet Facebook-posztjából kiderül, a szakemberek a II. kerületi Jegenye-völgy Természetvédelmi Területet vették célba, hogy megtisztítsanak egy korábbi illegális sittlerakás miatt teljesen eltűnt kis tavacskát. A Budai-hegységben ritkaságszámba menő tó jelentős élőhelyet biztosít a kisebb állóvizekhez kötődő állatoknak.


A kisvizes élőhelyet egy korábbi próbaidőszak sikerén felbuzdulva teljesen helyreállították, és több mint ezer köbméter építési hulladéktól szabadították meg a területet. Az állóvíz kialakulását egy alacsony gát építésével is elősegítették, így a védett kétéltűek – a barna varangyok (Bufo bufo) és erdei békák (Rana dalmatina) – elegendő vízfelületet találnak majd a petézésre az idei szaporodási időszakban.

A munkában a MME – Magyar Madártani Egyesület Kétéltű- és Hüllővédelmi Szakosztálya volt volt a Főkert segítségére, és szakértelmüket nemcsak ehhez adták. Az irányításukkal, és a Budapesti Természetvédelmi Őrszolgálat együttműködésével a folyóvízhez kötődő állatokról is gondoskodott a szervezet.


A völgyben futó kis patak folyása ugyanis az elmúlt években meggyorsult, ami a medret egyre jobban elmélyítette. Ez a változás kedvezőtlenül befolyásolta a patak faunáját, így a mostani beavatkozás célja éppen az volt, hogy kissé cammogóbbá tegye a víz folyását. Lépcsőket alakítottak ki és természetes akadályokat építettek, amik miatt bizonyos szakaszokon lassabban áramlik majd a patak, így az itt élő állatok ismét ideális életkörülményeket találnak.

Forrás és képek: Főkert/Facebook

Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!


Kedves olvasó,

ha nem vagy még támogató, lépj be a Klubba ITT. Csupán havi két kiló kenyér áráért, 2200 forint támogatásért elérsz minden támogatói tartalmat, a heti videókat és írásokat is. Alkalmi támogatásra Paypalon keresztül van lehetőség (kattints a kis gombra!).

Ha egyik mód sem megfelelő, de szeretnéd támogatni a Cenwebet és a rezervátumot, akkor keress minket mailben a hello@centauriweb.hu vagy a centauri16@gmail.com címen. Segítségedet előre is megköszönve, és remélve, hogy szövetségesek leszünk.   

még több Főkert

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

Újabb gyümölcsöst kapott Budapest

A XIII. kerületi Kubala László park után újabb közösségi (és közösségépítő) gyümölcsöst telepített a Főkert, ezúttal a Gellért-hegyen. Tizenkilenc gyümölcsfát és tizenöt cserjét…Tovább

még több vizes élőhely

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

Légy oly kedves, oszd meg ezt a cikket!
Köszönjük!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük