Illegális növényvédő szerre csaptak le

illegális növényvédő szer

Illegális növényvédő szer


Több mint harminc kilogramm, kockázatosnak számító növényvédő szert vont ki a forgalomból a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). A Nébih ellenőrei próbavásárlással vettek három és fél kilogramm, cirill betűs címkével elátott növényvédő szert egy magánszemélytől. Az akciót további ellenőrzés követte Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében, a próbavásárlás egy másik helyszínre is elvezette a felügyelőket, ahol egyéb növényvédő szereket is ellenőriztek.

A két vizsgálat után összesen harminckét kilogrammnyi növényvédő szert vontak ki a forgalomból, amelynek felhasználását megtiltották, és amelyet zár alá vettek.

Több szabálytalanságot is találtak

Az ellenőrök több szabálytalanságot is megállapítottak. Hiányzott a magyar nyelvű címke és az azon kötelezően feltüntetendő információk, lejárt a szer felhasználhatósági ideje, és nem volt érvényes forgalomba hozatali és felhasználási engedélye, valamint nem volt nyomonkövethető. További súlyos szabálytalanságot jelentett, hogy a növényvédő szereket üzleten kívül, működési és növényvédőszer-forgalmazási, vásárlási, felhasználási engedély nélkül értékesítették.

A termékek mennyisége körülbelül száz hektár növényi kultúra kezelésére lett volna elegendő.

Az eljárás és a bírság megállapítása még tart, a hatóság a jövőben is fokozottan ellenőrizni fogja a növényi termékek vizsgálatakor a nem engedélyezett szerek jelenlétét, valamint a növényvédő szerek forgalmazását, amelyek használata a gazdálkodóktól is nagy körültekintést igényel.

Növényvédő szert kizárólag üzletben, megbízható forrásból szabad vásárolni, a felhasználás során pedig fokozottan ügyelni kell az előírások betartására. A hamis vagy rossz minőségű, lejárt növényvédő szerek használata számos kockázatot rejt. A hivatal azt kéri, hogy ha valaki illegális forgalmazást észlel, jelezze a Nébih zöldszámán (06-80/263-244) vagy a zoldszam@nebih.gov.hu e-mail címen.

Forrás: MTI, kép: Unsplash

Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!


Kedves olvasó,

ha nem vagy még támogató, lépj be a Klubba ITT. Csupán havi két kiló kenyér áráért elérsz minden támogatói tartalmat. Alkalmi támogatásra Paypalon keresztül van lehetőség (kattints a kis gombra!).

Ha egyik mód sem megfelelő, de szeretnéd támogatni a Cenwebet és a rezervátumot, akkor keress minket mailben a centauri16@gmail.com címen. Segítségedet előre is köszönjük!   

még többet a növényvédő szerekről

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük