Időjárás Indiában | 50 fok feletti hőmérsékleti rekord

időjárás Indiában

Időjárás Indiában | 50 fok feletti hőmérsékleti rekord


Delhiben szerdán a hőmérséklet először lépte át az 50 fokot, amikor 50,5 Celsius-fokos hőmérsékletet mértek Mungeshpur kerületben. Azóta ugyanitt még feljebb kúszott a higanyszál, és ma már 52,3 fokot mutatott. A hőmérséklet több mint kilenc fokkal volt magasabb a vártnál. A korábbi rekord 49,2 fok volt, 2002-ben.

A meteorológiai szolgálat riasztása szerint minden korosztályban nagyon nagy a veszélye a hőbetegség és a hőguta kialakulásának. Indiában egyébként nem szokatlan a perzselő nyár, de a kutatások szerint a klímaváltozás miatt a hőhullámok egyre hosszabbak, gyakoribbak és intenzívebbek lesznek.

Pakisztán egyes részein

szintén melegebb van 50 foknál. Lahorban több száz embernek volt szüksége orvosi ellátásra hőguta miatt, és a déli tartományokban több embert kórházba szállítottak. Hőguta akkor jelentkezik, ha a testhőmérséklet túl gyorsan megemelkedik, ami miatt az ember el is ájulhat, sőt, halálesetek is előfordulhatnak.

A hatóságok felszólították az embereket, hogy maradjanak a lakásokban, igyanak sokat, és kerüljék a nem létfontosságú utazásokat. Sok munkás viszont nem teheti meg, hogy szabadnapot vesz ki. Szukkúrban önkéntesek frissírőállomásokat létesítettek, ahol az emberek jeges vízzel hűthetik magukat. Az előrejelzések szerint a hőhullám még legalább néhány napig folytatódnak.

Egy hónapja Délkelet-Ázsián is súlyos hőhullám vonult át:

Forrás: Guardian, Indian Express, Euronews, kép: Unsplash

Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!


Kedves olvasó,

ha nem vagy még támogató, lépj be a Klubba ITT. Csupán havi két kiló kenyér áráért elérsz minden támogatói tartalmat. Alkalmi támogatásra Paypalon keresztül van lehetőség (kattints a kis gombra!).

Ha egyik mód sem megfelelő, de szeretnéd támogatni a Cenwebet és a rezervátumot, akkor keress minket mailben a centauri16@gmail.com címen. Segítségedet előre is köszönjük!   

még több időjárás

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

1 hozzászólás

  1. Szegény emberek, azért ez brutális, adjunk hálát, amiért itt nem ez van.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük