Hová tűnnek a fecskék?

fecskék

Hová tűnnek a fecskék?


A fecskék Magyarországon is egyre ritkább látványt jelentenek, csakúgy, mint Nagy-Britanniában, ahol minden évben felmérik a költő madarak állományát (Breeding Bird Survey – BBS). A legfrissebb jelentés szerint pedig e madarak száma legalább negyven százalékkal csökkent az elmúlt évtizedben.


Ennek egyik oka a rovarok fogyatkozása, de a régi házak felújítása sem kedvez a fecskéknek, mert kevesebb rés marad a tetők és az eresz környékén, ahová fészket rakhatnak. A mezőgazdasági területek és az erdők madarai egyaránt fogynak. A vadgerlék száma például, akik egykor gyakran előfordultak a brit mezőgazdasági területeken, 1995 óta 97 százalékkal csökkent. Ma már olyan ritka, hogy nem is tudják hatékonyan monitorozni. Foglyokból, bíbicekből és pólingokból szintén feleannyi van, mint korábban volt.


A tanulmány által vizsgált 119 fajból 42 van hanyatlóban.

A küszvágó csérek 2022-2023-ban jelentősen megfogyatkoztak, többek között a madárinfluenza miatt. A szürke légykapók száma 68, a kormos légykapóké 59 százalékkal csökkent az elmúlt 30 évben.

De nemcsak rossz hírek derültek ki

A tengelicek, a nagy fakopáncsok és a csuszkák viszonylag jól teljesítenek. A vörös kányáké nagy sikertörténet, számuk impozáns 2200 százalékkal nőtt a felmérés kezdete óta. A kis kócsagok száma szintén felmenőben van Nagy-Britanniában, méghozzá ez is 2300 százalékkal.

Összesen 35 faj állománya mutat növekedést, ezek egyötöde viszont nem őshonos Nagy-Britanniában. Ilyen például a kissándor- (vagy örvös) papagáj és a nílusi lúd.

A kissándor-papagáj

esete egyébként is érdekes. Egyike azon kevés papagájfajoknak, amely jól alkalmazkodott az élőhelye megváltozásához, ellenállt az urbanizáció és az erdőirtás rohamainak. Európába háziállatként került, egyébként Afrikában és Indiában honos, az elszökött plédányok pedig a világ számos városát benépesítették, még észak- és Nyugat-Európában is.

Ezek a papagájok az őshonos elterjedési területüktől eltérő éghajlatokon is láthatóan jól boldogulnak, és képesek túlélni még a hideg északi teleket is. A faj populációja növekszik, amihez hozzájárul, hogy továbbra is előszeretettel tartják házi kedvencként, ugyanakkor egyes őshonos területein épphogy csökken az állománya, miután nem túl népszerű a gazdálkodók körében, mert szívesen látogatják a gyümölcsösöket.


A BBS Nagy-Britannia egyik legrégebbi citizen science, azaz közösségi tudományos projektje, amelyben évente mintegy kilencezer madárbarát vesz részt. Ráadásul van körülbelül száz ember, aki a program kezdete óta mind a harminc évben küldött be adatokat. A teljes brit felmérés itt található.

Forrás: Guardian, kép: Pixabay

Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!


Kedves olvasó,

ha nem vagy még támogató, lépj be a Klubba ITT. Csupán havi két kiló kenyér áráért elérsz minden támogatói tartalmat. Alkalmi támogatásra Paypalon keresztül van lehetőség (kattints a kis gombra!).

Ha egyik mód sem megfelelő, de szeretnéd támogatni a Cenwebet és a rezervátumot, akkor keress minket mailben a centauri16@gmail.com címen. Segítségedet előre is köszönjük!   

még több fecske

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

2 hozzászólás

  1. Mi most újra örvendezünk, mert mégis költenek füsti fecskék nálunk. 🙂 Jött egy kései fiatal társaság néhány napja, és egy pár valahogy megtalálta a bejáratot a régi öreg fészkekhez. Most tatarozzák, csináltunk megint sarazót nekik, és még apróra vágot szalmát is tettünk ki, hogy jobban boldoguljanak. Valószínű első költésük lesz, mert elég tapasztalatlanok, a “lakás felújításával”. Kis karcsúak, és a farktollak, villák is rövidebbek, mint anno az utólsó párnak, ami nálunk fészkelt.

    1. Author

      De szuper! <3 Nagyon gondosak vagytok! Meg ők is azok. 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük