Hogyan hat a szervezetünkre a mágneses vihar?

mágneses vihar

Hogyan hat a szervezetünkre a mágneses vihar?


Manapság gyakran hallani mágneses viharokról, ami annak köszönhető, hogy a naptevékenység mostanában különösen erős. A Nap mágneses tevékenysége ugyanis nem egyenletes, hanem a megfigyelések szerint 11 éves ciklusokban változik, vagyis erősödik majd gyengül, az égitest mágneses pólusai pedig 11 évente helyet cserélnek.

Ezt az eseményt egyre intenzívebbé váló naptevékenység előzi meg, ilyenkor több a napfolt és a napkitörés, mely utóbbi zavarokat okozhat a Föld mágneses terében is. Ennek köszönhetően gyönyörködhetünk az északi fényben, de vannak kevésbé kellemes következményei is. A jelenlegi napciklus egyébként 2019-ben kezdődött, és a tudósok előrejelzése szerint valamikor 2024-ben vagy 2025-ben éri el a tetőpontját, mielőtt a Nap aktivitása a 2030-as évek elejére alacsonyabb szintre térne vissza.

Hogy érezzük magunkat a geomágneses viharban?

Az űridőjárás ilyen változásai pedig nemcsak az elektronikus rendszerek működését befolyásolják, hanem az élő szervezetekre is hatással vannak, a madarakat például letéríthetik a vonulási útvonalukról. De az ember sem kivétel. Én például pénteken, a G4-es erősségű mágneses viharnál egész nap úgy éreztem, mintha víz alatt lennék, és nehezen ment a gondolkodás is. Most, hogy utánanéztem, mi történik ilyenkor a szervezetben, azt gondolom, köze lehetett az űridójárásnak is az állapotomhoz.

A szív és az agy

Megfigyelték például, hogy a mágneses viharok mintegy háromnegyedét követően másfélszer többen kerültek kórházba szív- és érrendszeri illetve idegrendszeri betegségekkel, például infraktussal, stroke-kal, de még az öngyilkossági kísérletek száma is megnőtt.

A mágneses viharok nyomán a vér viszkozitása (sűrűsége) meredeken megnőtt, akár a kétszeresére is. A vörösvértestek könnyebben összetapadtak, a vérkeringés pedig lelassult. Mindebből levonható a következtetés, hogy a mágneses viharok növelik a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát.

A mágneses tér változásai hatással vannak a mentális és idegrendszeri betegséggel élők állapotára is. Geomágneses viharokkor például csökken az epilepsziás rohamok száma. Felerősödik a(z akaratunktól független, belső szabályozási funkciót ellátó) vegetatív idegrendszer, ezen belül is a szimpatikus idegrendszer aktivitása, és az agyműködésben is különböző változások következnek be.

A nagyobb geomágneses zavarok idején sokan panaszkodtak rossz közérzetre, gyengeségre és tompa nyomásra a fejükben. Az agy bioelektromos aktivitásában szintén mérhető változások következtek be: az agyhullámok lelassultak, és a pihenő állapotra jellemző théta-hullámok felerősödtek, ezzel együtt pedig fáradtságérzés, koncentrációs zavarok léphetnek fel. A geomágneses viharok emellett felerősíthetik a negatív érzelmi folyamatokat.

A kutatók úgy vélik, hogy a gyenge és mérsékelt geomágneses viharok stimuláló hatással bírnak és az agy aktiváló funkcióit erősítik, az erős geomágneses viharok viszont a gátló folyamatokat fokozzák.

Forrás: SDSU, ESA, Researchgate, kép: Unsplash


Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!


Kedves olvasó,

ha nem vagy még támogató, lépj be a Klubba ITT. Csupán havi két kiló kenyér áráért elérsz minden támogatói tartalmat. Alkalmi támogatásra Paypalon keresztül van lehetőség (kattints a kis gombra!).

Ha egyik mód sem megfelelő, de szeretnéd támogatni a Cenwebet és a rezervátumot, akkor keress minket mailben a centauri16@gmail.com címen. Segítségedet előre is köszönjük!   

még több mágneses tér

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

4 hozzászólás

 1. Ez nagyon érdekes. Ha arra gondoltok, hogy MR vizsgálat során is egy igen erős mágneses mezővel a testben lévő hidrogén atomokat azonos állapotba hozzák, ami majd a képet adja, ha visszaállnak eredeti állapotukba- (bocsi igen leegyszerűsítve) akkor valami ilyesmit csinálhat a geomágneses tér is, ha bevadul. Mindenütt, ahol víz van ott van hidrogén atom is , nem csoda, hogy az agy aminek a belső részében az “agyvíz” vagy liquor van, az könnyen mágneseződik. Például a 7 Tesla erősségű MR-ben már annyira felmelegszik az egész test, hogy lázas embert tilos benne vizsgálni, de igaz ez a 3T készülékekre is,- ezekből már itthon is sok van- “megsütik” a vizsgált személyt. Szóval amikor azt mondják az MR azért is jobb mint bármi más mert nem ionizáló sugárzással csinálnak képet- az nem teljesen igaz, mert az a hatalmas mágneses tér ami azokban a tekercsekben van amit a testre raknak, mielőtt valakit betolnak a készülékbe, ki tudja hosszú távon mit okoz.

  1. Author

   Reméltem, hogy hozol majd érdekes pluszinfókat a cikkhez, és valóban így lett. 🙂 Nem tudtam, hogy konkrétan a hidrogénatom az, ami a legkönnyebben mágnesezhető, és azt sem, hogy az MR ennyire melegít. Engem az is lenyűgöz, hogy, ha jól tudom, az agynak és a szívnek is van saját mágneses tere.

   1. Az egész emberi testnek van. Egésztest MR vizsgálatok is vannak már, létezik hibridben is.(PET/MR). Az MR -ben a hihetetlen lágyrész felbontóképessége a legszuperebb. Jó sokáig tartó vizsgálat, mert sokféle szekvencián mérnek. Régen egy zárt cső volt- én belefeküdtem anno amikor beüzemeltek egyet a hőskorban úgy 30 évvel ezelőtt, azt hittem egy koporsóban vagyok:-)) pocsék volt, de aztán hamar rájöttek, hogy a páciensek ezt nem bírják és most már csak nyitott készülékek vannak. Bocsi nem szakmázom, nagyon jó cikket hoztál -ettől is elszaladtak a gondolataim. Amúgy én nem vagyok radiológus, de dolgozom hibrid technikával és ha akarja az ember ha nem folyamatosan tanul. El is határoztam átballagok a radiológira és megkérdezem őket bezavart e a vizsgálatokba a geomágneses vihar.

    1. Author

     Szerencsére nekem eddig még nem kellett MR-en részt vennem, de így látatlanban is biztos, hogy jó ötlet a nyitott szerkezet. 😅
     Ez nagyon érdekes kérdés, kíváncsi vagyok, mit mondanak majd a radiológusok.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük