Herman Ottó tréfás levele a felakasztott verébről

Herman Ottó tréfás levele a felakasztott verébről


legszebb emlékeim

Herman Ottó nyaralója, a “Pele-lak”. | Forrás

“De viszont áll az is, hogy a kanizsai fecskék törvénykezése, bíráskodása nevezetes haladást tűntet fel a budapestivel szemben.”


Egy kedves olvasó

kérdezte egyszer, melyek a legjobb megfigyelőhelyek a Balatonon az őszi időszakban. Mivel gyakorlott megfigyelőnek tűnt az illető, és a Balaton egyébként is régi szerelmem, úgy döntöttem, egy gyors válasz helyett írok egy laikusoknak és gyakorlott madármegfigyelőknek egyaránt hasznos posztot.

Ehhez kerestem egy grafikont – amit sajnos nem találtam meg – s egy régi, publikálatlan munkámat, egy Balaton monográfiát túrtam ki a merevlemez adatkáoszából. Ez a monográfia Bél Mátyástól (1684-1749) egészen 2000-ig dolgozza fel a balatoni madármegfigyeléseket.

Közel 230 év irodalmát szedtem össze és olvastam át kb. 10 év alatt.

Ez a munka valószínűleg örökre talonban marad, de azért vannak benne gyöngyszemek. A keresett grafikont ugyan nem találtam meg, viszont a monográfia végén egy kis gyűjteménybe akadtam. Ebből szeretnék átnyújtani nektek egy brilliánst, egy Herman Ottó levelet.


Házi verebek | Forrás: Pixabay

   A  régi madártani irodalmat böngészve, igen sok öröm éri az embert.

Különös hangulatú, feszült, édes izgalommal átszőtt napok voltak azok a napok, amikor a Költő útra mentem a Madártani Intézet könyvtárába, ahol akkor még Büki József készítette elő a forrásokat, főként az Aquila aktuális köteteit. Mindig egyeztettünk hét elején, és mire a könyvtárba mentem, már kéznél volt szinte minden. Ott aztán le is másoltuk a cikkeket, és többnyire egy vastag, fénymásolatokkal teli mappával értem haza. Ezek a mappák – vagy bő tíz kiló – ma is megvannak. Sokszor mentem át az MME kis épületébe is, vagy a gyűrűzőszakosztály vezetőjével beszélni vagy feltankolni a szóróanyagaiból, hogy aztán otthon a lelkes madarászpalánták között osszam szét.

Azóta a könyvtár tisztes nevet is kapott: Keve András Madártani és Természetvédelmi Szakkönyvtár

Nem egy új bekezdést, hanem egy egész könyvet, méghozzá vastag könyvet is megérne a névadó,

Keve András,

aki alighanem Herman Ottóhoz vagy Chernelhez mérhető alakja volt a magyarországi madártannak. Nekem sok szempontból példaképem is, bár nem ismerhettem, de egy Keve tanítvány és ornitológus volt a középiskolai biológiai tanárom, és tőle sokat hallottam Kevéről. Nem mellesleg a legérdekesebb balatoni irodalom java is Keve nevéhez kötődik. Az irodalom kutatása miatt talán Keve nevével találkoztam a leggyakrabban, oly gyakran, míg végül szinte ismerősként gondoltam rá, amolyan atyai jó barátra.

De vissza az irodalom évekig tartó böngészéshez:

Elsősorban persze egy-egy nem várt, vagy eleddig nem ismert adat felbukkanása hat lelkesítőleg, de nem kevés örömet okoz az sem, hogy a ma embere, a számítógépek korszakának madarásza ezeken az írásokon keresztül “társaloghat” az egykoriakkal. Érezheti a régiek írásaiból sugárzó természetszeretetet, a madárvilág iránti rajongást, a hivatástudatot, kitartást, kollegalitást, a legnagyobb tudósainkat hevítő tudásvágyat.

Mindennek tetejébe

a régi publikációk némelyike olyan ékesszólással dicsekedhet, ami a mára kissé eltompult, monotóniához, szakkifejezésekhez, száraz tudományossághoz szokott fül számára egész estés szimfónia, s némelyik írás magán hordozza a számunkra már szokatlan, sokszor valószínűtlennek ható, hajdani történelmi közeg jegyeit is. Úgy gondoltam, talán érdemes e gyöngyszemek közül néhányat kiválasztani, és újra közreadni,

mivel a legtöbben csak könyvtárakban bukkanhatnának rájuk, s a legszebbek kiválasztása, csak több ezer oldal átböngészése útján lehetséges, melyre valószínűleg csak keveseknek maradna idejük.

Minthogy a monográfia megírása ennek a gazdag irodalomnak átolvasását szinte rám kényszerítette, hiba volna, ha a munka ilyesfajta hozadékát veszni hagynám, pontosabban fogalmazva, megtartanám saját örömömre. Íme tehát egy pompás részlet, egy szellemes pillanat nagy elődeink írásaiból.


Herman Ottó tréfás válasza egy olvasói megkeresésre, mely a Természettudományi Közlöny 1882-es számában jelent meg; válasza folytatásában egyébként az eset “komoly bírálatát” is adja.

 “A szóban forgó fecskefészket a felakasztott verébbel együtt megvizsgálásra és véleményadásra Herman Ottó úrhoz küldöttük. Ki arra a következőkben volt szíves válaszolni:

Herman Ottó: Az eset nem unicum, mert ezelőtt három évvel az Erzsébet-tér 19. számú házának eresze alatt lévő fecskefészken egész nyáron át lógott egy felakasztott veréb: a különbség csak annyi, hogy egy kender-szálon függött, mi világos bizonyítéka a fővárosi fecskék előrehaladott voltának, a mennyiben t.i. akasztásra ugyanazt az anyagot használják, a mely az előrehaladott emberi társadalomban is törvényesen szokásos.

A kanizsai lószőr

bár ügyes, de annyiban mégis primitív, a mennyiben iparilag még nincsen átalakítva – mint a kender-szál – lévén egyszerűen természetes productuma a lógerincz folytatásának, a melyet farknak nevezünk.

De viszont áll az is, hogy a kanizsai fecskék törvénykezése, bíráskodása nevezetes haladást tűntet fel a budapestivel szemben.

A budapesti bíráskodás egy hajszálnyira hasonlít a  dulakodáshoz s az akasztás ténye az ember szemének úgy mutatkozik, mintha a veréb védekezése közben véletlenül belebonyolódnék a kenderszálba; az pedig egészen bizonyos, hogy elővezettetés nem volt.

A kanizsai bíráskodásnál ellenben – föltétlen megbízván a szemtanúk szavahihetőségébe – a karhatalommal való elővezettetés, sőt – s ez aztán igazi unicum – a teljes nyilvánosság és szóbeliség uralkodik, a mi a kanizsai fecskéket nem csak a budapestiek, hanem a magyar társadalom fölé is helyezi, mely a szóbeliségig még el nem jutott!……


Micsoda csóka!

Tökéletes paródiáját adja a tudományos nyelvezet körmönfontságának,

és a sokszor oly hiábavaló okoskodásának, nem véletlenül. Herman Ottó eltökélt vitákat folytatott az ügyben is, hogy a tudománynak kötelessége tudását a köz javára érthető formában tálalnia.

Többek között efféle vita kerekedett közte és Chernel István között; Chernel tudományos – egyébként remek – munkájára volt válasz Herman Ottó részéről a “Madarak hasznáról és káráról” című könyv.

De nemcsak a kortárs tudományosságon, a tudományosság modorosságán élcelődik itt, hanem – és ez az igazán zseniális – a magáén is. Ez egy végletekig fokozott Herman Ottó stílus és gondolatmenet. Önirónia is, méghozzá száz karátos. Irigylésre méltó az utolsó polihisztor – nem csupán tudósi mivoltában, hanem önmagához mért viszonyában (viszonyaiban) is szabad és sokoldalú! Ráadásul többször is azt állították nőolvasóim, hogy női szemmel nézve meg jóképű.    


Herman Ottó szobránál Lillafüreden. Arról is írtam mér, hogyan találkoztam vele életemben először és utoljára ITT | Fotó: Centauri

Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!


Kedves olvasó,

ha nem vagy még támogató, lépj be a Klubba ITT. Csupán havi két kiló kenyér áráért, 2200 forint támogatásért elérsz minden támogatói tartalmat, a heti videókat és írásokat is. Alkalmi támogatásra Paypalon keresztül van lehetőség (kattints a kis gombra!).

Ha egyik mód sem megfelelő neked, de szeretnéd támogatni a Cenwebet és a rezervátumot, akkor keress minket mailben a hello@centauriweb.hu vagy a centauri16@gmail.com címen. Segítségedet előre is megköszönve, és remélve, hogy szövetségesek leszünk.   

még több Herman Ottó

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

még több madárvilág

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

2 hozzászólás

  1. Ez nagyon jó! Mekkora forma, imádom a stílusát! Mióta elárasztották a piacot a bénán fordított külföldi szakkönyvek, jórészt megszűnt olvashatónak lenni az ismeretterjesztő irodalom. 🙁

  2. Vokt stílusa az biztos🥰. Mekkora meló több mint 200 év irodalmát átnézni, megjegyezni és emlékezni akár a tényekre, akár a vicces dolgokra. Kincsek lehetnek ott a sok fénymásolatban, no meg a belőlük írtakban. El sem tudom képzelni, 10 év kutatása miért marad a fiókban. Amúgy hogyan akasztódik fel veréb?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük