Idén berobbant a köztudatba a klímaszorongás

Idén berobbant a köztudatba a klímaszorongás


A Google Trends adatai azt mutatják, hogy az klímaszorongással (angolul climate anxiety) kapcsolatos keresések száma drámaian megnőtt az idén. Erre a kulcskifejezésre angolul az év első tíz hónapjában huszonhétszer több keresés érkezett, mint 2017 ugyanezen időszakában.

De nemcsak angolul ugrott meg a klímaszorongással kapcsolatos keresések száma: portugálul hetvenháromszorosára, kínaiul nyolc és félszeresére nőtt, míg arabul ötödével.

Az elmúlt öt évben a legnagyobb arányban a skandináv országokból kerestek rá a klímaszorongás kifejezésre: az erre vonatkozó keresések több mint negyven százalékát Finnország, Svédország, Dánia és Norvégia adta világszerte.

Ez jelentheti azt, hogy ebben a régióban szoronganak az emberek a leginkább a klímaváltozás hatásaitól, de azt is jelentheti, hogy náluk forog leginkább közszájon ez a kifejezés.

Szintén sok keresés érkezett az USA nyugati partjáról, az Amazonas torkolatánál fekvő Macapából és Belémből, Chile déli részéről és a Fülöp-szigetekről. A kisebb keresési mennyiséggel rendelkező országokat, így Magyarországot sem vizsgálták ebben a kutatásban.

Egyre több a kérdés a bolygó jövőjével kapcsolatban

Az elmúlt tizenkét hónapban nőttek a bolygó jövőjével és a környezetvédelemmel kapcsolatos lekérdezések is világszerte. A hogyan oldjuk meg az éghajlatváltozást világszerte az egyik legtrendibb lekérdezés volt az éghajlatváltozással kapcsolatban az elmúlt két évben.

Az elmúlt tizenkét hónapban ugyanakkor az éghajlatváltozással együtt gyakrabban szerepelt a jövő szó (százhúsz százalékos növekedés), az alkalmazkodás (százhúsz százalékos növekedés) a fenntarthatóság (negyven százalékos növekedés) és az üvegházhatású gázok kibocsátása (százhúsz százalékos növekedés).

Az éghajlatváltozással kapcsolatos lekérdezések között nőtt geyes spanyol nyelvű keresések száma is, mint a “cuales son los riesgos del cambio climático?” vagyis “mik az éghajlatváltozás kockázatai?” (százötven százalékos növekedés).

Forrás: BBC, kép: Unsplash

Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!


Kedves olvasó,

ha nem vagy még támogató, lépj be a Klubba ITT. Csupán havi két kiló kenyér áráért, 2200 forint támogatásért elérsz minden támogatói tartalmat, a heti videókat és írásokat is. Alkalmi támogatásra Paypalon keresztül van lehetőség (kattints a kis gombra!).

Ha egyik mód sem megfelelő neked, de szeretnéd támogatni a Cenwebet és a rezervátumot, akkor keress minket mailben a hello@centauriweb.hu vagy a centauri16@gmail.com címen. Segítségedet előre is megköszönve, és remélve, hogy szövetségesek leszünk.   

még többet a klímaváltozásról

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

még több környezet

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

Kellenek halak a kerti tóba?

Sokan építenek a kertjükben néhány négyzetméteres mesterséges tavakat, azzal a talán nem is teljesen tudatosuló céllal, hogy így hozzák el otthonaikba a természetes vizek…Tovább

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük