Hány cinege jár egy etetőre?

Hány cinege jár egy etetőre?


Nem is hinnétek! Nemcsak fogas kérdés ez, hanem fontos is. Látni fogjátok, hogy a „két cinkés etetők” is valóban fontosak. Kicsit sok lesz a szám, de talán nem bánjátok majd (azért sem, mert ezeket az eredményeket itt adom közre először ). Az etetők madarait viszonylag egyszerű számba venni, hisz a többségük szépen beül az etetőbe. Csak épp az nem nyugszik sosem, aki a leggyakoribb. Ha valahol csak egyféle madár van, az nagy valószínűséggel széncinege. (Hogy ez miért van így, arról később írok.)


Minden madáretetős tudja, hogy a cinegék folyton jönnek-mennek, így szinte lehetetlen megbecsülni, hányan vannak.

Legjobb kissé távolabbról figyelni az etetőt és környékét, ám a cinege még így is „becsaphat”! Ő sosem olyan tömeges, mint esetenként a pintyek. Életem legjobb etetőjén sem haladta meg a létszámuk a 70-et. Ezen az etetőn 1993/94 telén minden áldott nap létszámbecslést végeztem, ennek ellenére csak annyit mondhattam volna, hogy abban a szezonban legalább 70 széncinege járt nálam. Más a helyzet, ha gyűrűzünk is (ez engedélyhez kötött tevékenység!).

A gyűrűzést eredetileg arra találták ki, hogy megtudjuk, hová vonulnak a madarak, ám ennél jóval többre képes.

Mit gondoltok, azon az etetőn, ahol 70 széncinegénél többet sosem láttam, hányat fogtunk? Pontosan 555-öt!! Vagyis – szemben a megfigyelésekkel – minimum 555 széncinege járt az etetőn. De a helyzet ennél is bonyolultabb. Mivel továbbra is sok volt a gyűrű nélküli cinege, az etetőn megforduló cinegék számáról csak annyit mondhatunk: 555 + valamennyi. Már csak azt kell kideríteni, mennyi az a bizonyos „valamennyi”. Ez az igazán rázós kérdés, de azért vannak kapaszkodók. Ilyen például az ún. visszafogási arány. Ez 5 és 55% között mozgott, vagyis amikor a legtöbb volt a gyűrűzött széncinege az etetőn, akkor is csak minden második volt az. Innentől olyan bonyolult matematika jön, hogy ha belemegyek, soha többé nem olvastok tőlem egy sort sem  .

A lényeg az, hogy ahol maximum 70 széncinegét lehetett látni, ott valójában legalább 2.000 cinege fordult meg!

Jó, ha ezt minden madárétterem-tulajdonos tudja. A segítségetek tehát jóval jelentősebb, mint gondolnátok! Tegyük még ide azt is, amit tegnap posztoltam: valódi élet-halál harc folyik télen. Egy igazán nagy küzdelem sok tízezer és százezer résztvevőjének segítetek. Együtt pedig még többet tudhatunk meg a madarainkról, az is biztos.


Fotó: Centauri

Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!


Kedves olvasó,

ha nem vagy még támogató, lépj be a Klubba ITT. Csupán havi két kiló kenyér áráért, 2200 forint támogatásért elérsz minden támogatói tartalmat, a heti videókat és írásokat is. Alkalmi támogatásra Paypalon keresztül van lehetőség (kattints a kis gombra!).

Ha egyik mód sem megfelelő neked, de szeretnéd támogatni a Cenwebet és a rezervátumot, akkor keress minket mailben a hello@centauriweb.hu vagy a centauri16@gmail.com címen. Segítségedet előre is megköszönve, és remélve, hogy szövetségesek leszünk.   

még több madáretetés

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

még több Kert és vadon

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

Sikerrel járt a verebek védelme? | Fotók!

Mivel fészkelőként a mezei veréb nincs jelen a birtokon – körülbelül 2015 óta – fontos célkitűzés volt, hogy 2024-ben végre visszahozzuk a fészkelő fajaink közé….Tovább

1 hozzászólás

  1. Nálam ma 3-szor jött az egyik etetőre,( épp arra, ami az ablak előtt van ) egy széncinege, aminek olyan sárga csík van a fején, mint a királykának. Persze, hogy fotózni nem tudtam. 🙁 Nem hittem a szememnek, ilyet még nem láttam. De így már tudom, hogy ő 5 perc alatt 3-szor is fordult. Egyébként iszonyú sor áll minden etetőnél, és már nem viszik távolra megtörni a napraforgót, sokkal bátrabbak, mint az etetés elején voltak.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük