Gyorsul a felmelegedés

klímaváltozás erdőtűz

Gyorsul a felmelegedés


Úgy tűnik, hogy az emberi tevékenység okozta felmelegedés példátlan ütemben, évtizedenként több mint 0,2 fokos sebességgel halad előre. A globális földfelszíni átlaghőmérséklet a 2013-2022 közötti évtizedben átlagosan 1,14 fokkal haladta meg az iparosodás kezdetén – az 1850-1900 közötti időszakban – jellemző szintet, 2022-ben pedig már 1,26 fokkal. A 2010-2019-es időszakot tekintve még 1,07 fok volt az eltérés a bázisidőszakhoz képest.

A Leedsi Egyetem nemzetközi klímakutató intézetének (Priestley International Centre for Climate) ötven fős kutatócsoportja Klímaváltozási indikátorok (Indicators of Global Climate) néven új nyilvános platformot készít, amely

évente hoz adatokat az éghajlatváltozás alakulásáról, szemben az ENSZ Éghajlat-változási Kormányközi Testületének (IPCC) néhány évente publikált jelentéseivel.

Nagyon gyorsan változnak az értékek

Az IPCC legutóbbi Értékelő jelentését tavaly februárban fejezte be, de már azóta is sok változás történt:

a szén-dioxid légköri koncentrációja egymillió részecskére vetítve (parts per million – ppm) 410,1-ről 417,1-re, a metán légköri koncentrációja 1866,3-ről 1911,9-re, a dinitrogén-oxid koncentrációja pedig 332,1-ről 335,9-re emelkedett.

A globális felmelegedés azért ilyen példátlanul gyors, mert minden korábbinál nagyobbra emelkedett az üvegházhatású gázok szén-dioxidban számolt kibocsátásának éves átlaga. Ez az érték a 2010 és 2019 közötti időszakban 53 gigatonna volt, 2012 és 2021 között pedig már 54 gigatonna, miközben az aeroszolok (például a korom és a kén-dioxid) légköri hűtő hatása csökkent. A kutatók szerint ugyanakkor vannak arra utaló jelek is, hogy az üvegházhatású gázok kibocsátásának növekedése lassul.

Forrás: MTI, kép: Matt Palmer/Unsplash

Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!


Kérj tőlünk hírlevelet!

  Név*

  Email cím*


  Támogasd a Cenwebet extrákért, és hogy sokáig tartson ez a közös kaland!

  Abban hiszek – és azt szeretném –, ha ezen a kérésen hamar túljutnál, és az oldal maga győzne meg arról, hogy érdemes ez a projekt a támogatásodra. Fontos a marketing, nem kétlem, de szeretném azt hinni, hogy az utóbbi 15 év a legjobb érv.

  még több klíma

  Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

  Reagál a klímaváltozásra a HungaroMet

  Tízmilliárd forintos fejlesztés kezdődik a HungaroMetnél, a projektben egy olyan klimatológiai adatgyűjtő rendszert és adatbázist építenek ki, amellyel segítik…Tovább

  még több környezet

  Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

  Kellenek halak a kerti tóba?

  Sokan építenek a kertjükben néhány négyzetméteres mesterséges tavakat, azzal a talán nem is teljesen tudatosuló céllal, hogy így hozzák el otthonaikba a természetes vizek…Tovább

  2 hozzászólás

  1. Rohadtul nem vagyok meglepve. Mióta mondom, hogy exponenciális lesz a változás, de persze elvtársak csak dőljünk hátra nyugodtan vagy verjük egymást szájba ezer más ügy örvén, kreáljunk még ötven marginális progresszív frontot, addig is elszórakozunk valahogy, üssük el az időt, üssük el egymást valahogy addig is, míg fel nem forr alattunk a bolygó.

   1. Author

    🙁 🙁
    Mindig van valami új és “fontos” pótcselekvés.

  Vélemény, hozzászólás?

  Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük