Nem tudnak helyreállni a globális élelmiszerárak

globális élelmiszerárak

Nem tudnak helyreállni a globális élelmiszerárak


Londoni makrogazdasági elemzők friss előrejelzése szerint jövőre is csökkennek a globális élelmiszerárak, de várhatóan így is messze meghaladják a korábbi évek átlagát. Az Oxford Economics éves prognózisában azt valószínűsítette, hogy 2024-ben átlagosan négy-öt százalékkal csökkennek az élelmiszerárak világgazdasági szinten.

Szerintük azonban ez korántsem jelenti, hogy az átlagos globális élelmiszerárak visszatérnek a koronavírus-járvány előtti szintre: azok 2024-ben is még negyvenöt százalékkal lesznek magasabbak a 2019-eseknél.

Jóllehet a költségoldalon jelentkező felhajtóerő enyhül, de még mindig meghaladja a járvány előtti mértéket. A nyersolaj világpiaci árfolyama 2024-ben várhatóan csökken, de átlagosan így is csaknem húsz százalékkal lesz magasabb, mint 2019-ben, és ez felfelé ható nyomást gyakorol a szállítmányozási költségekre.

A földgázárak, amelyeknek a műtrágyagyártásban van kulcsszerepük, valószínűleg ugyancsak jóval meghaladják jövőre a koronavírus-járvány előtti átlagot. Európában földgázárak, és ugyanígy a műtrágya árai jövőre több mint kétszer akkorák lesznek, mint 2019-ben voltak. Az amerikai földgázpiacon irányadó – az európainál rendszerint jóval olcsóbb – Henry Hub-árátlag is hozzávetőleg húsz százalékkal lesz magasabb 2024-ben a 2019-es átlagnál. (A Henry Hub az amerikai földgázvezeték-rendszer legnagyobb csomópontja Louisiana államban, és az ott megforduló földgáz átlagára az irányadó a határidős kereskedésben.)

Az elemzők szerint az élelmiszerárak normalizálódását az exporttilalmak is akadályozzák. Az árak legutóbbi megugrása nyomán ugyanis jelentősen romlott az élelmiszerellátási biztonság, és erre több ország exporttilalommal, illetve vámemelésekkel reagált. Az idén csökkent ugyan, de a 2019-es szintnél még mindig sokkal magasabb az érvényben lévő ilyen intézkedések száma.

Ezek a kereskedelmi lépések a legnagyobb mértékben a rizs globális forgalmazását érintik. Az indiai kormány júliusban megtiltotta egyes rizsfélék exportját, más rizsfajták kivitelére pedig exportvámot vetett ki, és mivel az ország adja a globális rizstermelés negyven százalékát, ezek az intézkedések a világgazdasági szintű kínálat meredek visszaesését okozták. Az Oxford Economics várakozása szerint az indiai rizskiviteli korlátozások 2023 vége után is érvényben maradnak.

Forrás: MTI, kép: Unsplash

Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!


Kedves olvasó,

ha nem vagy még támogató, lépj be a Klubba ITT. Csupán havi két kiló kenyér áráért, 2200 forint támogatásért elérsz minden támogatói tartalmat, a heti videókat és írásokat is. Alkalmi támogatásra Paypalon keresztül van lehetőség (kattints a kis gombra!).

Ha egyik mód sem megfelelő neked, de szeretnéd támogatni a Cenwebet és a rezervátumot, akkor keress minket mailben a hello@centauriweb.hu vagy a centauri16@gmail.com címen. Segítségedet előre is megköszönve, és remélve, hogy szövetségesek leszünk.   

még több gasztro

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

még több élelmiszer

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük