Döntött az Unió a gyomirtóról, amely rákot okozhat

glifozát

Döntött az Unió: marad a glifozát


Már amikor megérkeztek a gyomirtóval kapcsolatos felülvizsgálat eredményei, akkor lehetett sejteni, hogy újra megkapja az engedélyt a glifozát, amelyet az Egészségügyi Világszervezet potenciálisan rákkeltőnek minősített, és éppen ezért a használatát heves viták övezik.

Most megszületett a döntés, és Európai Bizottság tíz évvel meghosszabbította a glifozát tartalmú növényvédő szerek Európai Unión belüli használati engedélyét, ugyanakkor hozzáadott bizonyos új feltételeket és korlátozásokat.

A tagállamok nem érték el a glifozát használata jóváhagyásának megújításához vagy elutasításához szükséges minősített többséget, ezért a brüsszeli testület határozat formájában hozott döntést.

Ami pedig a korlátozásokat illeti: a növényvédőt nem szabad a betakarítás előtti szárítószerként felhasználni, és bizonyos óvintézkedéseket meg kell teni a nem célszervezetek védelmére.

A glifozátot tartalmazó növényvédő szerek nemzeti engedélyezéséért a tagállamok felelősek, így azok továbbra is korlátozhatják a szer használatát nemzeti és regionális szinten, ha a kockázatértékelés eredményei alapján ezt szükségesnek ítélik, különös tekintettel a biológiai sokféleség védelmére.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által potenciálisan rákkeltőnek minősített növényvédő szer használatának jelenlegi ötéves engedélye az EU-ban december közepén jár le. A brüsszeli testület szeptember közepén javasolta a glifozát tartalmú növényvédő szerek Európai Unión belüli használati engedélyének tízéves meghosszabbítását.

Indoklásuk szerint azért javasolták a vitatott növényvédő szer alkalmazási engedélyének meghosszabbítását, mert az összes illetékes tudományos testület megállapításai szerint jelenleg nincs olyan információ, amely aggodalmakra adna okot.

Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hivatal (EFSA) július végén közreadott jelentésében nem azonosított kritikusan aggályos területeket az emberekre és állatokra, illetve a környezetre jelentett kockázat tekintetében a gyomirtóként hasznosított glifozát hatóanyag-szakértői felülvizsgálata során. Az Európai Vegyianyag-ügynökség tavaly végzett értékelésében arra a következtetésre jutott, hogy a glifozát nem felel meg azoknak a tudományos kritériumoknak, amelyek alapján rákkeltő, mutagén vagy a reprodukcióra káros anyagként kellene besorolni. A kritikusok viszont mást mondanak.

Forrás: MTI, kép: Unsplash

Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!


Kedves olvasó,

ha nem vagy még támogató, lépj be a Klubba ITT. Csupán havi két kiló kenyér áráért, 2200 forint támogatásért elérsz minden támogatói tartalmat, a heti videókat és írásokat is. Alkalmi támogatásra Paypalon keresztül van lehetőség (kattints a kis gombra!).

Ha egyik mód sem megfelelő neked, de szeretnéd támogatni a Cenwebet és a rezervátumot, akkor keress minket mailben a hello@centauriweb.hu vagy a centauri16@gmail.com címen. Segítségedet előre is megköszönve, és remélve, hogy szövetségesek leszünk.   

még több mezőgazdaság

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

A szarvasmarha, a bölény és a metán

Nemrég készült egy kutatás, amely megállapította, hogy a bölények jócskán hozzájárulnak ahhoz, hogy kevesebb széndioxid kerüljön a légkörbe… Tovább

még több Unió

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

8 hozzászólás

 1. Képmutató bagázs! Tehetnek egy szívességet…

  1. Author

   Ebből is látszik, hogy micsoda korrupt egy gyülekezet ez. Köszönik a jóltartást a Bayer/Monsantónak. 😡😡😡

 2. Talán a Reglone nem ezt a hatóanyagot tartalmazza, mert régebben ezt használták a napraforgóban, érésgyorsítónak, most nem tudom mivel permetezik. De az biztos, hogy az “egészséges” olaj, nem is annyira egészséges.
  A glifozát totális gyomírtó.

  1. Ott van ez a link a cikk szövegében is! (Marának is eszébe jutott. 🙂)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük