Földönkívüli élet nyomai lehetnek az exobolygók légkörében

Földönkívüli élet nyomai lehetnek az exobolygók légkörében


Az Európai Űrügynökség (ESA) 2029-ben indítja el Ariel elnevezésű tudományos misszióját. A négy éves küldetés során ezer Naprendszeren kívüli csillag körül keringő bolygót figyelnek meg a látható és infravörös hullámhosszokon, hogy kialakulásukat és fejlődésüket tanulmányozzák. Első alkalommal mérik az exobolygók légkörének kémiai összetételét és hőmérsékletét, így folytatva a Naprendszer határain túli bolygókutatást.

A küldetés célja, hogy először az emberiség történetében arra kapjunk választ, hogy az exobolygók légkörében van-e nyoma olyan anyagoknak, amelyek ott lévő életformára utalnak.

A nemzetközi programban magyar kutatók és mérnökök is részt vesznek. Többek között a HUN-REN Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont Konkoly Thege Miklós Csillagászati Intézetének munkatársai valamint a miskolci Admantis Kft.


Művészi elképzelés egy exobolygóról (forrás: IAU/Wikimedia/C.C.4.0)

Magyarország a tudományos kutatások mellett az eszközépítésben vesz részt

Az Admantis Kft. az űrtávcsőre kerülő eszközöket valamint az Ariel építéséhez és a földi logisztikai feladatokhoz szükséges berendezéseket fog szállítani. Az űreszközbe egy speciális hűtőradiátort is beépítenek. Ez a műhold belsejében lévő kritikus eszközök, jellemzően a detektor és az elektronikák hőmérsékletének pontos szabályozását végzi.

A magyarok emellett földön maradó eszközöket készítenek el. Ezek között az angliai összeszereléshez használandó különböző szerelőkereteket, pozicionálóberendezéseket és állványokat alkotnak meg. Valamint három olyan konténert hoznak létre, amelyekben az űrtávcsöveket közúton szállíthatják Európán át.

Ezek biztosítják a többszáz millió euró értékű műhold megfelelő hőmérsékletét és vibrációmentes környezetét tisztaszobai körülmények között.

A magyar kutatók ezenkívül olyan munkacsoportokban is részt vesznek, melyek egyes speciális bolygók szülőcsillagait szeretnék jobban megismerni.

Az Arielt fejlesztő konzorciumban tizenhat ESA-tagország képviselteti magát. Az Egyesült Királyság, Franciaország, Olaszország, Lengyelország, Belgium, Spanyolország, Ausztria, Dánia, Magyarország, Portugália, Írország, Csehország, Hollandia, Norvégia, Svédország és Észtország mintegy hatszáz kutatója és mérnöke a tagja. Emellett a közelmúltban a NASA, a JAXA és a Kanadai Űrügynökség részvételét is megerősítették.


Művészi elképzelés a csillaga előtt elhaladó exobolygóról (forrás: eoPortal)

Mennyire nehéz észrevenni a földönkívüli jeleket?

A csillagászok és amatőr tudósok régóta kutatják a földönkívüli élet nyomait. Ennek egy másik nagy részét a kémiai kutatásokon túl az teszi ki, hogy várják a más, intelligens létformák által küldött jeleket. Ezeket a kutatásokat összefoglaló néven a SETI betűszóval illetik az angol Search for Extra-Terrestrial Intelligence, azaz a földön kívüli intelligencia keresésének rövidítésével.

A tudomány igazán az ’60-as években, az űrkutatási eszközök fejlődésével vett lendületet, és a mai napig elsősorban a kozmoszból érkező rádióhullámok figyelését jelenti. A folyamat kulcsfontosságú lépése, hogy a “zajt”, vagyis a természetes jeleket meg tudják különböztetni a mesterségesen generáltakról, ha vannak ilyennek.

Egy újabb kutatás ebből a szempontból vizsgálta az exobolygókat és a felőlük érkező rádiójeket. A tudósok először a természetes jeleket próbálják azonosítani, például azokat, amelyeket a bolygó mozgása kelt. Miután pedig kiszűrték a természetes jeleket, elkezdhetnek összpontosítani arra, ami marad és mesterséges lehet.

A jó hír, hogy a kutatók rájöttek, a bolygók valójában kisebb zajt csapnak, mint korábban gondolták. Ez pedig azt jelenti, hogy könnyebb lesz kiszűrni az esetleges földönkívüliektől érkező jeleket

Forrás: MTI, Gizmodo, címlapkép: ESA/Hubble, N. Bartmann; CC BY 4.0,

Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!


Kedves olvasó,

ha nem vagy még támogató, lépj be a Patreon-tagok körébe ITT. Csupán havi két-három kiló kenyér áráért, 2200 forint támogatásért cserébe elérsz minden támogatói tartalmat, a heti videókat és írásokat is. Alkalmi támogatásra Paypalon keresztül van lehetőség ITT. Ha egyik mód sem megfelelő neked, de szeretnéd támogatni a Cenwebet és a rezervátumot, akkor keress meg mailben a centauri16@gmail.com címen. Segítségedet előre is megköszönve, abban a reményben, hogy szövetségesek lehetünk. A legjobbakat, üdv, Cen’   

még több kozmosz

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

Túl rövid egy nap? A Hold megoldja

Amikor 1969-ben az Apollo-11 program űrhajósai leszálltak a Holdra, apró tükrökből álló, úgynevezett retroreflektorokat helyeztek el az égitesten…Tovább

még több hír

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük