Lesznek még fagyok a tavasszal?

fagyok tavasszal

Lesznek még fagyok a tavasszal?


A HungaroMet agrometeorológiai elemzése szerint az átlagosnál melegebb időjárásban a vegetáció három-négy héttel jár az ilyenkor szokásos előtt. A következő hetekben viszont még számítani lehet fagyokra, amelyek elsősorban a gyümölcstermést veszélyeztetik.

A múlt héten is folytatódott az ilyenkor szokásosnál melegebb és szárazabb időjárás. A napi középhőmérsékletek nyolc és tizenkét fok között alakultak, ami öt-hat fokkal melegebb az ilyenkor szokásosnál. A fagyzugokban gyenge fagyok is előfordultak. A talaj felső öt centiméteres rétegének napi középhőmérséklete nyolc és tíz fok között alakult.

Az elmúlt héten kevés csapadék esett

Az elmúlt héten csak kevés helyen esett öt millimétert meghaladó mennyiségű eső, Így a legtöbb helyen az elmúlt héten is kevesebb volt a csapadék az ilyenkor szokásosnál. A kilencven napos csapadékösszeg a déli és keleti országrészekben kevesebb az ilyenkor megszokottnál. A talajok mélyebb rétegei még decemberben telítődtek nedvességgel, és ezt az állapotukat azóta is tartják, és a középső talajréteg nedvességtartalma is megfelelő. A felszínközeli réteg azonban eléggé kiszáradt az utóbbi hetekben az Alföldön és a Dunántúlon, ezen a mostani eső javíthat.

Az Alföldön még mindig vannak belvízfoltok, kiterjedésük lassan csökken. A vetések az enyhe télen meg is sínylették a tartós vízborítást, főleg a repce, amely a belvízfoltokban ki is pusztult. Ahol nem volt tartósan belvíz, ott az őszi vetések jó állapotban vannak, már látványos fejlődésnek indultak. A kalászosokra a bokros állapot a jellemző, az őszi káposztarepce pedig kezd szárba indulni. Felhívták a figyelmet arra, hogy a növényvédelemre az idén különösen nagy gondot kell fordítani, mert a télen a kórokozókat és a kártevőket csak kis mértékben tizedelte meg a leginkább csak éjszakánként fagyos idő.

Lehet még számítani fagyokra

A gyümölcsfák nedvkeringése megindult, a korai csonthéjasok már virágoznak és megpattant a rügy a körtéken, a birsen, a szilván és a meggyen is. A következő hetekben azonban még számítani lehet fagyokra, amelyek elsősorban a gyümölcstermést veszélyeztetik, mivel már olyan fejlődési fázisban – virágzáskor, illetve a terméskezdemény vagy akár a termés fejlődésekor – érik a gyümölcsfákat, amikor sokkal inkább fagyérzékenyek, mint a fejlődésnek egy korábbi stádiumában.

Az előrejelzés szerint az átmeneti lehűlés után ismét melegszik az idő. Vasárnap egy csapadékzóna éri ez az országot, és összességében öt-tizenöt milliméter közötti csapadék valószínű, ennél többre a nyugati országrészben lehet számítani. Szombaton északkeleten és a fagyzugokban mínusz két, mínusz három fok is előfordulhat, majd vasárnap már melegedés kezdődik, a jövő hét első napjaiban nagy területen ismét tizenöt fok fölé melegszik a levegő. A jövő hét első felében éjszakánként sem valószínű fagy, de a hét közepétől ismét lehűlésre lehet számítani.

Forrás: MTI, kép: Unsplash

Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!


Kedves olvasó,

ha nem vagy még támogató, lépj be a Klubba ITT. Csupán havi két kiló kenyér áráért, 2200 forint támogatásért elérsz minden támogatói tartalmat, a heti videókat és írásokat is. Alkalmi támogatásra Paypalon keresztül van lehetőség (kattints a kis gombra!).

Ha egyik mód sem megfelelő, de szeretnéd támogatni a Cenwebet és a rezervátumot, akkor keress minket mailben a hello@centauriweb.hu vagy a centauri16@gmail.com címen. Segítségedet előre is megköszönve, és remélve, hogy szövetségesek leszünk.   

még több időjárás

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük