Készül az első hazai szivattyús energiatározó

szivattyús energiatározó

Készül az első hazai szivattyús energiatározó


Az időjárásfüggő megújulók természetes teljesítményingadozásának kiegyensúlyozására gyakran alkalmazzák a szivattyús-tározós erőműveket. A következő hetekben Borsod-Abaúj-Zemplén és Heves vármegyékben, két lehetséges helyszínen kezdődnek kutatófúrások, amelyek a több évtizedes terv megvalósíthatóságát vizsgáló tanulmányhoz szolgáltatnak alapvető földtani információkat – jelentette be pénteken az Energiaügyi Minisztérium (EM).

Az elmúlt időszakban óriási napenergia kapacitások létesültek hazánkban. A már több mint hatezer megawatt beépített teljesítményű rendszerek termelése úgy hangolható össze hatékonyan a mindenkori fogyasztási igényekkel, ha megoldható az áram eltárolása.

Világszerte bevált eszközként erre szolgálnak a szivattyús energiatározók (SZET), amelyek egy alsó és egy felső tározóból állnak. A pillanatnyi szükségleten felüli energiamennyiséggel az alsó tározóból a felsőbe szivattyúzható fel a víztömeg. Leeresztésével áramhiányos időszakban turbina és generátor hajtható meg, így olcsón és környezetbarát módon nyerhető újra villamos energia.

A szivattyús energiatározó további előnye, hogy az élettartalma hosszú, a működési költségei pedig alacsonyak. Az üzemeltetés semmiféle károsanyag-kibocsátással nem jár. A létesítmény jó szabályozhatóságának köszönhetően megkönnyíti az időjárásfüggő kapacitások rendszerbe illesztését.

A tervek szerint az első hazai SZET hatszáz megawatt beépített kapacitással jöhetne létre, és hat órás energiatermelésre lenne képes. Ennyi idő alatt folyna át a víz a felső tározóból az alsóba. A medencék vizének megóvása érdekében a vízfelszín egy részét úszó napelemtáblákkal fednék le, amelyek a párolgást is mérséklik.

Az engedélyek beszerzése után tavasszal két helyszínen, a Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyei Sajóivánka és a hevesi Markaz községek térségében kezdődhetnek meg a talaj teherbíró-képességének felmérésére alkalmas kutatófúrások. A fúrási pontokat meglévő, szükség esetén megerősítendő erdei és mezőgazdasági utakon közelítik meg a gépek. A földmintákat laborban elemzik majd, az eredményeket pedig beépítik a szivattyús energiatározó idén elkészülő megvalósíthatósági tanulmányába.

Forrás: MTI, kép: Pixabay

Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!


Kedves olvasó,

ha nem vagy még támogató, lépj be a Klubba ITT. Csupán havi két kiló kenyér áráért, 2200 forint támogatásért elérsz minden támogatói tartalmat, a heti videókat és írásokat is. Alkalmi támogatásra Paypalon keresztül van lehetőség (kattints a kis gombra!).

Ha egyik mód sem megfelelő, de szeretnéd támogatni a Cenwebet és a rezervátumot, akkor keress minket mailben a hello@centauriweb.hu vagy a centauri16@gmail.com címen. Segítségedet előre is megköszönve, és remélve, hogy szövetségesek leszünk.   

még több energia

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

Új szélerőmű csatlakozott a hálózatra Amerikában

South Fork Wind tengeri szélerőmű Megkezdte működését az Egyesült Államok első, kereskedelmi célú áramtermelésre használt tengeri szélerőműparkja az atlanti-óceáni partvidéken. A New York államhoz tartozó…

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük