A jövő héten fagy jöhet

A jövő héten fagy jöhet


Az elmúlt hetekben sorra dőltek meg a melegrekordok, és a növények a tavaszt érezve fejlődésnek indultak. A jövő hét közepén viszont lehűlés fagy érkezik a HungaroMet Zrt agrometeorológiai előrejelzése szerint.

Most még szokatlanul meleg van

Eddig a hónapban a hőmérséklet az ilyenkor szokásosnál öt-nyolc Celsius-fokkal magasabban alakult. Fagy gyakorlatilag nem volt az elmúlt hat-hét nap során, csak a fagyzugokban. Az elmúlt harminc nap átlaghőmérséklete is szokatlanul magas volt, mintegy öt-nyolc fokkal haladta meg a szokásos értéket.

Az elmúlt egy hét során jelentős csapadék csak az északi országrészben hullott, de az elmúlt kilencven nap csapadékösszege a déli országrész kivételével még mindig tíz-hetven milliméterrel haladja meg a sokéves átlagot. A talajok mélyebb rétegei már decemberben telítődtek nedvességgel, és ezt az állapotukat azóta is tartják, de a felső fél méteres réteg is bőven tartalmaz nedvességet. A felszín közeli réteg azonban az északi területek kivételével sokat veszített nedvességtartalmából, a belvízfoltok kiterjedése ennek ellenére csak lassan csökken az Alföldön. A nem belvizes területeken az őszi vetések már tavaszi fejlődésnek indultak az enyhe időben.

De visszatér a hideg

A gyümölcsfák nedvkeringése is megindult, a korai csonthéjasok már az északi országrészben is virágzás előtt állnak, délen pedig a korai fajták virágoznak. A kajszi a virágzás fázisában mínusz két-három fokosnál erősebb fagy estén már károsodik, márpedig még nagyon korán van ahhoz, hogy ennél nagyobb fagy ne legyen. 2021-ben és 2022-ben például március közepén mínusz tíz fok körüli fagyok is előfordultak az egész országban. Megpattant a rügy a körtéken és birseken is.

Az előrejelzés szerint keddig marad az átlagosnál jóval enyhébb, tavaszi idő, az éjszakák fagymentesek lesznek, napközben pedig többnyire tizennégy-tizenkilenc fok közé melegszik a levegő. A jövő hét elején azonban várhatóan északkeletire fordul az áramlás, ami markáns lehűlést jelent szerdától, csütörtöktől pedig megjelennek majd az éjszakai fagyok.

Forrás: MTI, kép: Pixabay

Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!


Kedves olvasó,

ha nem vagy még támogató, lépj be a Klubba ITT. Csupán havi két kiló kenyér áráért, 2200 forint támogatásért elérsz minden támogatói tartalmat, a heti videókat és írásokat is. Alkalmi támogatásra Paypalon keresztül van lehetőség (kattints a kis gombra!).

Ha egyik mód sem megfelelő, de szeretnéd támogatni a Cenwebet és a rezervátumot, akkor keress minket mailben a hello@centauriweb.hu vagy a centauri16@gmail.com címen. Segítségedet előre is megköszönve, és remélve, hogy szövetségesek leszünk.   

még több időjárás

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

még több tavasz

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

Légy oly kedves, oszd meg ezt a cikket!
Köszönjük!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük