Ezek a madarak genetikailag alkalmazkodnak a klímaváltozáshoz

Empidonax_traillii_extimus_Southwestern_willow_flycatcher_fuzlegykapo

Ezek a madarak genetikailag alkalmazkodnak a klímaváltozáshoz


Az élőlények kétféleképpen tudnak alkalmazkodni új környezeti feltételekhez: vagy más élőhelyet keresnek vagy a genetikai felépítésük változik. Ez utóbbi folyamatot nehezebb nyomon követni, de most a Coloradói Állami Egyetem kutatóinak sikerült: elsők között dokumentálták, hogyan változik egy vadon élő populáció genetikája az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodás jegyében.

Alanyuk a Kanadában és az Amerikai Egyesült Államokban költő légykapóféle, az Empidonax traillii (szabad fordításban fűzlégykapó, angolul Willow Flycatcher) veszélyeztetett alfaja, az Empidonax traillii extimus (délnyugati fűzlégykapó – Southwestern Willow Flycatcher) San Diegó-i populációja volt.Az Empidonax traillii extimus egykor gyakori volt Kaliforniában, Nevadában, Utah-ban, Arizonában, Új-Mexikóban és Texasban, de mára a kihalás szélére került.

A madarak genomját száz évest peridódust átfogva hasonlították össze az 1800-as évek végéről származó múzeumi példányok DNS-ét a napjainkban vett mintákéval összevetve.

Az eredmények pedig azt mutatták, hogy nőtt a madarak genetikai változatossága, lehetővé téve, hogy alkalmazkodjanak a nedvesebb és párásabb környezethez.

Ráadásul úgy tűnik, hogy ezek a genetikai változások már az 19. század végén elkezdődtek a szomszédos populációkkal történő keveredéssel illetve génáramlással.

A kutatók szerint biztató, hogy ilyen mértékű alkalmazkodást sikerült dokumentálni, mivel úgy tűnik, hogy a madarak időben elkezdtek alkalmazkodni a bekövetkező éghajlatváltozáshoz. És talán nem ők az egyetlenek.


A madár az Egyesült Államokban olyan kiemelt védelmet élvez, hogy Arizonában például program indult a vízparti élőhelyeket birtokló földtulajdonosoknak: ha segítenek javítani az élőhelyet, cserébe mentesülnek más szabályozások alól. Összesen 42 követelmény van, melyek közül a legfontosabb, hogy a szarvasmarháknak legyen külön itatójuk, így ne a patakra szoruljanak, valamint az invazív növényfajokat őshonosakra kell cserélni, ezzel kedvezve a légykapóknak.

Forrás: Phys.org, kép: Wikimedia

Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!


Kérj tőlünk hírlevelet!

  Név*

  Email cím*


  Támogasd a Cenwebet extrákért, és hogy sokáig tartson ez a közös kaland!

  Fontos a marketing, de szeretnénk azt hinni, hogy az utóbbi 15 év a legjobb érv.

  még több madár

  Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

  még több klíma

  Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

  Reagál a klímaváltozásra a HungaroMet

  Tízmilliárd forintos fejlesztés kezdődik a HungaroMetnél, a projektben egy olyan klimatológiai adatgyűjtő rendszert és adatbázist építenek ki, amellyel segítik…Tovább

  2 hozzászólás

  1. Nagyon érdekes téma az is, hogy a madarakra milyen hatással van a klímaváltozás.
   Egyszer valahol azt olvastam, hogy pl. némelyeknél megnő a költési időszak hossza. Mivel előbb lesz meleg, a tápláléknövények előbb kezdenek el virágozni, s ezért a madarak előbb párosodnak és előbb költenek. Viszont nem fejezik be a költést annyival előbb.
   Hátha Cen’ szán erre egy posztot majd egyszer!

   1. Author

    Ez is nagyon érdekes, én is olvastam erről.

  Vélemény, hozzászólás?

  Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük