Gyurgyalagok Angliában?

gyurgyalag

Gyurgyalagok Angliában?


Az idősebb brit madarászok legfeljebb a mediterrán nyaralásaikon láthattak gyurgyalagokat (Merops apiaster), a fiatalabb generációnak viszont már úgy tűnik, nem kell utaznia a színpompás madarakért.

Az Anglia délkeleti részén található Norfolk egyik felhagyott homokbányájában, a partmenti Cromer városának közelében tavaly bukkantak fel a gyurgyalagok, és idén is visszatértek oda. Az elmúlt évben négy pár költött, idén pedig eddig három madarat számoltak össze, ebből kettő egy párt alkot, és várhatóan még többen csatlakoznak hozzájuk.

Az örömbe azonban üröm is vegyül, ugyanis a korábban szokatlannak számító jelenség az éghajlatváltozásra hívja fel a figyelmet.


Megmozdult az ország, kicsik és nagyok már tavaly is csodájára jártak a méhészmadaraknak. A fészkeket éjszakánként őrizték, hogy ne rabolják el a tojásokat és a fiókákat a borzok vagy a rókák


A gyurgyalagok eddig csak véletlenszerűen fordultak elő Nagy-Britanniában, olyan pedig még soha nem volt, hogy visszatérjenek ugyanarra a költőhelyre.

Állandó kolónia alakul

Ez egyértelmű jele a felmelegedésnek, ami más fajok mellett a méhészmadarakat is egyre északabbra kényszeríti.

A huszadik század során Nagy-Britanniában mindössze egyszer költöttek gyurgyalagok: 1955-ben három pár fészkelte be magát egy sussexi kőbányába. A hír hallatán pedig megmozdult az egész ország, és több mint ezer ember érkezett a sziget minden szegletéből, hogy megcsodálja az egzotikus madarakat.

2002 óta viszont már hatszor kísérelték meg a költést, ami arra utal, hogy állandó fészkelő kolónia alakul.

Az elmúlt évtizedekben a költési területük nagyjából ezer kilométerrel északra tolódott, és ma már Franciaországban, Németországban, Lengyelországban és Svájcban is találkozni velük.

Forrás: The Guardian, The Guardian, kép: Ella Ivanescu/Unsplash

Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!


Kedves olvasó,

ha nem vagy még támogató, lépj be a Patreon-tagok körébe ITT. Csupán havi két-három kiló kenyér áráért, 2200 forint támogatásért cserébe elérsz minden támogatói tartalmat, a heti videókat és írásokat is. Alkalmi támogatásra Paypalon keresztül van lehetőség ITT. Ha egyik mód sem megfelelő neked, de szeretnéd támogatni a Cenwebet és a rezervátumot, akkor keress meg mailben a centauri16@gmail.com címen. Segítségedet előre is megköszönve, abban a reményben, hogy szövetségesek lehetünk. A legjobbakat, üdv, Cen’   

még több madár

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

még több 5G

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

Vadmacskakölykök születtek Szegeden

Poldi, a párduckölyök gyorsan belopta magát a Szegedi Vadaspark látogatóinak szívébe, azonban most egy kisebb macskafélénél is gyarapodott a család…Tovább

1 hozzászólás

  1. Ha ilyen nyarak, őszök lesznek, még a kármintorkú is előkerül Európában. Persze ez azért viccnek is rossz.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük