Tudtad, hogy Angliában is van esőerdő?

esőerdő Angliában

Tudtad, hogy Angliában is van esőerdő?


A Nagy-Britannia közepén, az Ír-tenger parjának közelében található Borrowdale-völgy mérsékelt övi esőerdőt rejt. Egy olyan erdőtípust, amely valaha Anglia-szerte elterjedt volt, de már csak a terület egy százalékán található meg. Most pedig a National Trust örökségvédelmi szervezet bejelentette, hogy szeretné megőrizni ezt a ritka kincset. Ennek jegyében védetté nyilvánítják a Borrowdale-völgyet.

A 721 hektáros terület

olyan nedves, mint egy trópusi esőerdő, de sokkal hűvösebb – rendszeresen itt esik a legtöbb csapadék egész Angliában. Ezen körülmények hatására pedig olyan élőhely jön létre, amely világszerte nagyon ritka. Tele van mohákkal, páfrányokkal és zuzmókkal, amelyek szén-dioxid-megkötőként is fontosak, emellett költőhelyet adnak például a kerti rozsdafarkúnak és a kormos légykapónak.


Ikonikus élőhelyek

Az erdő különböző részei között új összeköttetéseket alkotnak és vadfolyósokat hoznak létre, így ezek az ikonikus élőhelyek jobban ellenállnak a klímaváltozás hatásainak. A megőrzési munka emellett arra is fókuszál, hogy helyreállítása az itteni ritka fajok állományát. Ennek érdekében módosítanak majd néhány meglévő gyalogos ösvényt, és együttműködnek a gazdálkodó bérlőkkel, lehetővé téve, hogy hagyományos gyakorlatot folytassanak.

Mérsékelt övi esőerdők

a középső szélességi körökön fordulnak elő, többnyire körülbelül a 40. és 60. szélességi fok között. Évente nagyjából 150–500 centi közötti csapadékot kapnak heves esőzések és part menti köd formájában, ennek megfelelően buja növényzet nő bennük, lombhullató fák (Angliában elsősorban tölgyek) és fenyőfák egyaránt megtalálhatók. Abban különböznek a trópusi esőerdőktől, hogy nyáron és télen is enyhe a hőmérsékletük.

A legnagyobb mérsékelt övi esőerdőket Észak-Kalifornia és Alaszka között valamint Chile déli partjai mentén találjuk. Európában esőerdő-töredékeket találunk még Skóciában, Írországban, Norvégia déli részén, Észak-Spanyolországba és az Adriai-tenger keleti partján, valamint a Fekete-tenger bolgár, török és grúz partvidékén.


Nem ez az egyetlen új,

erdővédelmi kezdeményezés Angliában, több mint 8000 hektárnyi területet adnak vissza a természetnek, hogy elősegítsék a biológiai sokféleség helyreállítását. A Forestry England új erdőgazdálkodási projektjét négy területen hajtják végre, a somerseti Neroche kastélynál, a northumberlandi Kielder Forestben, az észak-yorkshire-i Newtondale-ben és a dorseti Purbeckben.

A kezdeményezés során visszatelepítenének néhány eltűnt fajt, például lepkéket, hódokat és ritka növényeket valamint gombákat talajjavító céllal. Ugyanakkor nem szeretnének túlzottan beavatkozni, inkább időt és teret adnának a természetnek a táj átalakításához.

Az említett helyszínek továbbra is várják a látogatókat és erdőgazdálkodási tevékenységet is folytatnak, de abban bíznak, hogy idővel látszanak majd a kevesebb beavatkozás előnyei.

Forrás: BBC, BBC, Britannica, Wikipedia, kép: Paul Harris/National Trust

Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!


Kedves olvasó,

ha nem vagy még támogató, lépj be a Klubba ITT. Csupán havi két kiló kenyér áráért elérsz minden támogatói tartalmat. Alkalmi támogatásra Paypalon keresztül van lehetőség (kattints a kis gombra!).

Ha egyik mód sem megfelelő, de szeretnéd támogatni a Cenwebet és a rezervátumot, akkor keress minket mailben a centauri16@gmail.com címen. Segítségedet előre is köszönjük!   

még több erdő

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük