Egy apró trükktől sokkal finomabb lesz a kávé

kávédarálás

A kávédarálás a kulcs az ízekhez


Se szeri, se száma a kávéfőzéshez kapcsolódó tippeknek és trükköknek, de még így is mindig lehet valamit fejleszteni a feketén. Így gondolják ezt azok a kutatók is, akik azt vizsgálták, hogy hogyan hat a kávédarálás az elkészült ital ízére, és azt találták, hogy nem túl pozitívan. Ennek oka pedig a statikus elektromosságban keresendő, ami a darálás során keletkezik, összetapasztja a kávészemcséket, és elvesz valamennyit a kávé ízéből is.

Azonban nem kell kétségbe esni, mert van erre megoldás. Méghozzá pofonegyszerű. Egy kevés vizet kell adni a kávészemekhez az őrlés előtt. Ez csökkenti az elektromosságot és növeli az ízélményt. Ebből a szempontból előnyben vannak a kevésbé intenzív pörkölésű kávészemek, amelyekben eleve több nedvesség marad.

A kávédarálás során egyébként a vulkánkitöréshez hasonló folyamat játszódik le – ezt is segítségül hívták a kutatók a jelenség megértéséhez. A feltörő magma egy része ugyanis apró részecskékre bomlik és füst formájában távozik. Ezek az apró részecskék pedig egymáshoz dörzsölődnek és olyannyira feltöltődnek, hogy abból akár villámlás is lehet. Ez olyasmi, mint amikor a kávét daráljuk, leszámítva a villámlást és a természeti katasztrófákat. Bár a villámlás és a kávé között is találunk összefüggéseket.

Forrás: Science Daily, kép: Unsplash

Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!


Kedves olvasó,

ha nem vagy még támogató, lépj be a Klubba ITT. Csupán havi két kiló kenyér áráért, 2200 forint támogatásért elérsz minden támogatói tartalmat, a heti videókat és írásokat is. Alkalmi támogatásra Paypalon keresztül van lehetőség (kattints a kis gombra!).

Ha egyik mód sem megfelelő neked, de szeretnéd támogatni a Cenwebet és a rezervátumot, akkor keress minket mailben a hello@centauriweb.hu vagy a centauri16@gmail.com címen. Segítségedet előre is megköszönve, és remélve, hogy szövetségesek leszünk.   

még több kávé

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

még több gasztro

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

Kevés lesz idén a meggy

A szélsőséges tavaszi időjárás miatt az átlagosnál kisebb meggytermés várható. Az alacsonyabb hozamok ugyanakkor nem csak a magyarországi ültetvényekre..Tovább

5 hozzászólás

 1. Idejét se tudom, mikor daráltam kávét, pedig a frissen őröltből a legfinomabb. Elő kell venni, ha még megvan, a masinát. 🙂

  1. Author

   Én nemrég kaptam darálót, azóta csak darálok, de rájöttem, hogy nem mindegy, mennyire finomra, mert ha túlságosan, akkor zaccos marad a kotyogósban. Úgyhogy most kísérletezem. Az is őrület egyébként, hogy mennyire különböző íze van ugyanannak a kávénak, ha az ember kotyogósban, presszófőzőben főzi vagy leforrázza török kávénak.

 2. A kávégéppel mi a helyzet?
  Nekem ugyanis az darálja meg a kávét közvetlenül kávéfőzés előtt, de fogalmam sincs, hogy önmagán belül hol és hogyan csinálja. 😮🙂

  1. Author

   Hát ott nem nagyon lehet játszani talán a vízzel, max. a kávépörkölés lehet döntő..

   1. Azt tudom szabályozni itt is, hogy mennyire finomra darálja a gép a kávét. Ezzel lehet még kísérletezgetni, esetleg.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük