Az olajüzlet bekebelezte a klímakonferenciát

COP28

Hamarosan kezdődik a COP28


A november 30-án kezdődő COP28 az ENSZ globális klímatárgyalásainak legújabb fordulója, amelynek az Egyesült Arab Emírségek ad otthont Dubajban. A konferencián 167 vezető vesz részt, köztük Ferenc pápa, III. Károly király, Magyarországot pedig Novák Katalin köztársasági elnök képviseli.

A tárgyalások célja, hogy segítsen másfél fokra korlátozni a hosszú távú globális hőmérséklet-emelkedést. Ehhez az üvegházhatást okozó gázok kibocsátásának drasztikus csökkentésére lenne szükség, vagyis 2030-ra negyvenhárom százalékkal kellene azokat mérsékelni a 2019-es szinthez képest.

Hogy mekkora az elkötelezettség a cél megvalósítása iránt, azt jól tükrözik azok a dokumentumok, amelyekhez a Centre for Climate Reporting (Klímatudosítási Központ) független újságírói a BBC-vel együtt hozzájutottak.

Klímakonferencia = olajüzlet

A kiszivárgott előkészítő dokumentumokból ugyanis úgy tűnik, hogy a konferenciának otthont adó Egyesült Arab Emírségek valójában az egész eseményt olajüzletek megkötésére akarja használni.

Az ország nem is tagadta, hogy a november 30-án kezdődő COP28-as találkozót üzleti tárgyalásokra használná, de azt mondta, hogy “a beszélgetések magánjellegűek”, és középpontjukban az “érdemi éghajlatvédelmi fellépés” áll.

A dokumentumok olyan javasolt “beszédtémákat” tartalmaznak, mint például az, hogy az Adnoc, az Egyesült Arab Emírségek állami olajvállalata “hajlandó közösen értékelni a nemzetközi LNG (cseppfolyósított földgáz) lehetőségeit” Mozambikban, Kanadában és Ausztráliában. Az Adnoc emellett “készen áll” arra, hogy támogassa Kolumbiát fosszilis forrásainak fejlesztésében.

A dokumentum tizenhárom másik ország, köztük Németország és Egyiptom számára is tartalmaz tárgyalási pontokat, amelyekből kiderül, hogy az Adnoc szeretne együttműködni a kormányaikkal a fosszilis-projektek fejlesztése érdekében.Ilyen egy igazi PR-nagyhatalom

A megújuló energiával foglalkozó, szintén álami Masdar vállalat nevében is húsz országgal szeretnének tárgyalást kezdeményezni, köztük az Egyesült Királysággal, az Egyesült Államokkal, Franciaországgal, Németországgal, Hollandiával, Brazíliával, Kínával, Szaúd-Arábiával, Egyiptommal és Kenyával.

Több mint két tucat ország esetében a dokumentumok az Adnoc és a Masdar által összeállított beszédtémákat is tartalmazzák:

A brazil környezetvédelmi minisztertől segítséget kértek, hogy “biztosítsa a jóváhagyást” az Adnoc Latin-Amerika legnagyobb olaj- és gázfeldolgozó vállalatára, a Braskemre tett ajánlatához, Németországgal pedig azt közölték, hogy készen állnak az LNG-szállítások folytatására.

Az Adnoc emellett azt javasolta, hogy közöljék az olajtermelő országokkal, mint Szaúd-Arábia és Venezuela, hogy “nincs ellentmondás az országok természeti erőforrásainak fenntartható fejlesztése és az éghajlatváltozás iránti elkötelezettségük között”.

Mindez nem is olyan meglepő annak fényében, hogy az idei klímakonferencia elnöke Al Dzsaber szultán, az Adnoc elnöke.

Forrás: BBC, kép: Unsplash

Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!


Kedves olvasó,

ha nem vagy még támogató, lépj be a Klubba ITT. Csupán havi két kiló kenyér áráért, 2200 forint támogatásért elérsz minden támogatói tartalmat, a heti videókat és írásokat is. Alkalmi támogatásra Paypalon keresztül van lehetőség (kattints a kis gombra!).

Ha egyik mód sem megfelelő neked, de szeretnéd támogatni a Cenwebet és a rezervátumot, akkor keress minket mailben a hello@centauriweb.hu vagy a centauri16@gmail.com címen. Segítségedet előre is megköszönve, és remélve, hogy szövetségesek leszünk.   

még többet a klímaváltozásról

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

még több olaj

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

Ismét olajat talált a Mol Vecsésen

A Mol újabb kutatófúrást végzett Vecsésen a 2022-ben felfedezett kőolajmező további feltérképezésére. A januárban elkezdett fúrás 41 napig tartott és 2000 méteres…Tovább

4 hozzászólás

  1. Vajon miért nem lepődök meg………. ?

  2. 😮 Az eszem megáll. Ez már mindennek a teteje! 😠

  3. Author

    Nincs annál cinikusabb, mint egy olajmágnást megbízni a klímakonferencia elnöklésével. Értem én, hogy főleg azokkal kell a párbeszéd, akik olajban utaznak, de így ez nevetséges. Teljesen nyilvánvalóvá vált, hogy ez az egész klímakonferenciázás ez nagy kamu. Már nem is próbálják titkolni.

    1. Igen, abszolút cinizmus! Cinizmus a köbön!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük