Chernel István: a jeges búvár

jeges búvár

Chernel István: a jeges búvár

köszönet az elődöknek

Chernel István (1865-1922)

Egy fejezet Chernel István úttörő és meghatározó jelentőségű művéből.

A “Magyarország madarai különös tekintettel gazdasági tekintetökre” (1898) című három kötetes monográfia volt az első magyar szerző által összeállított madártani összefoglaló Magyarországról. E mű fejezeteinek közlésével a méltatlanul kevéssé ismert és részint elfeledett régi szerzők munkája előtt tisztelgünk. Nemcsak azt érdekes látni, mennyit változott a világ és a madárvilág több mint 100 év alatt, hanem sokunknak rendkívüli öröm e régi szövegek sajátosságaiban és ízességében gyönyörködni.

Időnként a hajdani szöveget kommentárral is ellátjuk az idézett rész alatt, és ajánljuk a fajjal vagy témával kapcsolatos egyéb cikkeinket.


jeges búvár
Jeges búvár | Pixabay

A JEGES BÚVÁR.

Gavia glaciális (L.) 1766.

(Golymbus maximus Clus. — Golyiiibus torquatus Brnn. — Colymbus imber Brünn. — Colymbus glaciális L. — Eudytes glaciális III. — Golymbus hyemalis Br. — Colymbus atrogularis Meyer. — Gephus torquatus Páll. — Urinator glaciális RCHW.)

Jegyei: majdnem lúdnagyságú, vastagnyakú, igen erőteljes csőrü, felső kávája hajlított, az alsó kávának alján feltűnő szöglet (mint a nagy sirályok csőrén). Nyári tollazatban az öregek feje, tarkója, nyaka zöldes zománczu fekete; felső test és szárnyak feketék; a torkon és a tarkón fehér folt fekete hosszsávolyokkal, a begyoldalon szintén ilyen fekete vonalak ; a felső test fehéren pontozott, a vállon ablakszerén foltozott ; alsó test fehér ; csőr fekete ; lábak kívül zöldesek, belül és az uszóhártyákon testszínek ; szem sötét vörösbarna. Őszszel felül koromszínek, alul fehérek, a begyoldalakon sötétes hosszfoltokkal. A fiatalok tollazata hasonló ehhez, csakhogy felül szürkebarna, csőrük pedig ónszinü.

Mértéke: H. 79—85; Sz. .31—37; F. 6—7-2; L. 7—8; Cs. 8—8-5 cm.

Hazája Grönland, Izland, legészakibb Amerika. Télre nem igen vándorol annyira délre, mint az előbbi faj s inkább a tengerpartokhoz, mint tavakhoz ragaszkodik. Nálunk nagy ritkaság s eddig alig pár darabot ejtettek el. (Fertőn; Kolozs- és A.-Fehérmegyében ; Oraviczon). Mint halrabló méltó a puskavégre, de ritkaságánál fogva is megérdemli, hogy nyilvános gyűjteményeinkbe kerüljön, mert még a Nemz. Múzeumban sincs.


A jeges búvár elterjedése | Forrás: Wikipédia

Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!Kedves olvasó,

ha nem vagy még támogató, lépj be a Klubba ITT. Csupán havi két kiló kenyér áráért, 2200 forint támogatásért elérsz minden támogatói tartalmat, a heti videókat és írásokat is. Alkalmi támogatásra Paypalon keresztül van lehetőség (kattints a kis gombra!).

Ha egyik mód sem megfelelő, de szeretnéd támogatni a Cenwebet és a rezervátumot, akkor keress minket mailben a hello@centauriweb.hu vagy a centauri16@gmail.com címen. Segítségedet előre is megköszönve, és remélve, hogy szövetségesek leszünk.   

még több Chernel Magyarország madarai

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük