A méhlegelők óvhatják meg Szegedet a kiszáradástól

Szeged méhlegelő

A méhlegelők menthetik meg Szegedet a kiszáradástól


Az elsősorban falfestményeiről ismert Mondolo Egyesület, a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) és az önkormányzat együttműködésével a városi méhlegelők környezeti hatásait vizsgáló kutatási program indult Szegeden.

Az egyesület 2021-ben Beporzó hadművelet néven indított természetvédelmi “street art” programjában Szegeden tíz helyszínen alakítottak ki vadvirágos méhlegelőket, melyek számát most megduplázták, így már 22 ilyen terület van a város belső és a külső területein.

Februártól késő őszig vizsgálják, hogy a magas növényzet, amely megtöri a parkok gondozott gyepfelületeit, milyen élőhelyvédelmi, klímajavító, biodiverzitást növelő és vízmegtartó szerepet tölt be.

A klímaváltozás miatt több magyar város, így Szeged éghajlata is egyre szárazabbá és forróbbá válik. A kedvezőtlen változások mérséklése érdekében át kell alakítani a zöldfelületeket, és olyan növényeket kell találni, melyek bírják a melegebb, szárazabb városi klímát.

A kutatók megvizsgálják, mely időszakokban milyen beporzó rovarok és milyen életstádiumban fordulnak elő a méhlegelőkön, emellett a méhlegelők talajra gyakorolt hatásait is monitorozzák, hogy milyen szerepük van a helyi vízbeszivárogtatásban, vízmegtartásban, talajéletben és talajszerkezetben.

Olyan, lehetőleg őshonos fajokból álló növénytársulásokat szeretnének kialakítani, melyek a leghatékonyabban alkalmazkodnak a városi klímához, és lehetőleg önfenntartók.

Forrás: MTI, címlapkép: Nagy Sándor/Facebook

Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!


Kérj tőlünk hírlevelet!

  Név*

  Email cím*


  Támogasd a Cenwebet extrákért, és hogy sokáig tartson ez a közös kaland!

  Abban hiszek – és azt szeretném –, ha ezen a kérésen hamar túljutnál, és az oldal maga győzne meg arról, hogy érdemes ez a projekt a támogatásodra. Fontos a marketing, nem kétlem, de szeretném azt hinni, hogy az utóbbi 15 év a legjobb érv.

  még több méhlegelő

  Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

  még több virág

  Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

  Kezdődnek a Levendula Hetek Tihanyban

  2005-ben a Németh László Művelődési Ház és a Balaton-felvidéki Nemzeti Park munkatársai döntöttek úgy, hogy rendezvényt szerveznek, melynek célja…Tovább

  Vélemény, hozzászólás?

  Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük