Kezdődnek a Levendula Hetek Tihanyban

levendula hetek

Kezdődnek a Levendula Hetek Tihanyban


A Balaton-felvidéki Nemzeti Park által hirdetett Levendula szedd magad!-dal kezdődik a huszadik jubileumi Levendula Hetek Tihanyban.

2005-ben a Németh László Művelődési Ház és a Balaton-felvidéki Nemzeti Park munkatársai döntöttek úgy, hogy rendezvényt szerveznek, melynek célja a levendulával kapcsolatos ismeretterjesztés, természetesen szórakoztató formában. Így került sor az első Levendula fesztiválra 2005. június 25-én. Az akkor egy napos, pár tucat embert megmozgató eseményből mára már „hetek” lettek, sok-sok programmal.


Tóth Szabina, a Balatoni Kultúrhang művésze szintetizátoron játszik a XX. Levendula Hetek megnyitója alkalmából az Eau De Tihany levendulásnál 2024. június 14-én. MTI/Vasvári Tamás

A levendulafesztivál

hivatalos oldala szerint, ha Tihany és a levendula közös történetét szeretnénk megismerni, nem hagyhatjuk ki semmiképpen Bittera Gyulát. Ő korának egyik legnevesebb gyógynövény szakértője volt, aki az 1920-as években telepítette be Tihanyba az első levendula töveket. A bencésektől vett bérbe a Csúcshegy délkeleti részén egy nagyobb területet. Az első évben több mint kéthektárnyi területet ültetett be. Az első aratás 1931-ben volt.

Levendulabokrok az Eau De Tihany levendulásban a XX. Levendula
 Hetek megnyitójának napján. MTI/Vasvári Tamás

Az ültetés kiválóan sikerült, kiderült, hogy a levendula szereti Tihany szubmediterrán jellegű klímáját. A fél-mediterrán éghajlat, a déli fekvés és a vulkáni alapkőzet kiváló körülményeket teremt a növénynek. Így lett a tihanyi levendula világhírű, mivel minőségét tekintve még a Franciaországban termesztett levendulánál is jobb lett.

Kacsafarkú szender a levendulásban, MTI/Vasvári Tamás

Bittera Gyula lepárlókat is létesített a falu területén, a kiváló minőségű levendula olajat nagyrészt külföldön értékesítették, egy időben a New York-i tőzsdén is jegyezték a tihanyi levendula olajat. Bittera emlékét alapítvány, kiállítás és egy utca neve is őrzi Tihanyban.

MTI/Vasvári Tamás

A rendszerváltás után fokozatosan eltűnt a levendula a faluból. Jó ideig csak a most „Öreglevendulás” néven emlegetett területen élt a növény. A levendulások nagy részét beszántották és szőlőt telepítettek helyére, a megmaradt területek pedig művelés hiányában elvadultak.

Méh a levendulásban, MTI/Vasvári Tamás

A levendula reneszánsza 1986-ban kezdődött, a 90-es évektől már több helyen elkezdődött a telepítés, a ma is látható mezők egy részét Zátonyi Zsigmondnak és Zátonyi Szilárdnak köszönhetjük.

Napjainkban a levendula szinte mindenhol jelen van Tihanyban. A Balaton-felvidéki Nemzeti Park levendula mezőjén kívül a bencés apátság és helyi vállalkozók is hoztak létre levendula ültetvényeket. 2019 óta ismét van a településnek saját lepárlója is. Megalakult a Tihanyi Levendula Tanács, és védjeggyel ellátott tihanyi levendulaolaj csak Tihanyban termelt és a településen feldolgozott levendulából készülhet.


Képek: MTI/Vasvári Tamás

Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!


Kedves olvasó,

ha nem vagy még támogató, lépj be a Klubba ITT. Csupán havi két kiló kenyér áráért elérsz minden támogatói tartalmat. Alkalmi támogatásra Paypalon keresztül van lehetőség (kattints a kis gombra!).

Ha egyik mód sem megfelelő, de szeretnéd támogatni a Cenwebet és a rezervátumot, akkor keress minket mailben a centauri16@gmail.com címen. Segítségedet előre is köszönjük!   

még több virág

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük