Nagy zabálásokkal vár minket a Herman Ottó Múzeum
A múzeum és a gasztronómia kapcsolata köré szervezett programokkal várja a látogatókat a miskolci Herman Ottó Múzeum a Múzeumok Őszi Fesztiválja című országos programsorozat keretében november tizedikéig.
Szolyák Péter múzeumigazgató a programsorozat sajtótájékoztatóján elmondta, hogy a múzeumok a gasztronómiával kapcsolatban is sok információt őriznek, az intézmény gyűjteményei, műtárgyai, leletei pedig ebből a megközelítésből kerülnek majd középpontba. A múzeum novemberi “programcsomagja” a képzőművészetben, a néprajzban, a régészetben és a történettudományban fellelhető, gasztronómiával kapcsolatos vonatkozásokra is reflektál.
A Herman Ottó Múzeum gyűjteményében hagyományos ételkészítési technikák, használati tárgyak és mesterségek is feltűnnek
A programokat több helyszínen szervezik meg:
- a központi épületben,
- a Pannon-tenger Múzeumban és a Képtárban,
- a Miskolci Galéria Rákóczi-házában,
- a Thália-házban
- és a Régészeti Látványraktárban,
- és a Cserépvárban.
17 programmal készülnek, emellett november elején az Országos Múzeumpedagógiai Konferenciát is Miskolcon szervezik meg.
Bay Judit, a múzeum kommunikáció és marketing projektvezetője a sajtóeseményen arról is beszélt, hogy az intézmény egy olyan görögkatolikus kiállítással is készül, amely a Bibliában fellelhető ételeket és italokat mutatja be. Ehhez kapcsolódva borkóstolót is szerveznek a Hangavári Pincészettel, amelynek borával tavaly karácsonykor Ferenc pápa misézett.
A Borgó című programban egy rabbitól tudhatnak meg többet a látogatók a zsidó étkezési kultúráról, míg a képtári sorozatok egyfajta “szellemi étlapként” szolgálnak majd.
A programok közötti időben – sok más mellett – rendhagyó tárlatvezetés keretében a gyermekek megismerhetik a dinoszauruszok táplálékláncát is. A látogatók a múzeum A titkos és a publikus című állandó kiállítást is megnézhetik majd. Lesz még játékos gyümölcsszedés “kicsiknek és nagyoknak” csendéletek bevonásával, de “ikonikus mesés ételekkel” is találkozhatunk.
A jubileumi CineFesthez kapcsolódva A nagy zabálás című programban olyan “kultikus” olasz filmeket mutatnak be, melyekben az étkezés, a közös étkezés vagy az étel kulcsszerepet játszik. A szervezők Krúdy Gyula nyomán egy társasági “kalandtúrával” is készülnek. Aa látogatók egy régészetről szóló műhelybeszélgetésen is részt vehetnek.
Forrás: MTI | Borítókép / illsuztrációk: Pixabay
Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!
Kedves olvasó,
ha nem vagy még támogató, lépj be a Klubba ITT. Csupán havi két kiló kenyér áráért elérsz minden támogatói tartalmat. Alkalmi támogatásra Paypalon keresztül van lehetőség (kattints a kis gombra!).
Ha egyik mód sem megfelelő, de szeretnéd támogatni a Cenwebet és a rezervátumot, akkor keress minket mailben a centauri16@gmail.com címen. Segítségedet előre is köszönjük!
Hű, ennyi program, ez nagyon szuper! 🙂
Nektek ráadásul nincs is messze. Más: perceken belül friss gombás blog érkezik! 🙂
Valóban nincs messze, és egyik unokahúg ott restaurátor. El is vittem neki az oldalad linkjét a beszámolóról, mert ő még nem adott hírt a programról.
Már olvastam a gombás írást. 🙂
Szindbád és Majmunka jutott eszembe a zabálás szóról a Krúdy könyvből készült filmből:-)) Zseniális volt Latinovits és Dayka Margit. Volt egy Krúdy szakácskönyvem is az eladományozott könyvtáramban.