A SpaceX új fejezetet nyitott az űrrepülés történetében

A SpaceX új fejezetet nyitott az űrrepülés történetében


A SpaceX helyi idő szerint vasárnap hajnalban ötödször indította útnak a csaknem 121 méter magas, legénység nélküli Starship űrhajót a Texas déli csücskében található űrállomásról. Az űrhajó a Mexikói-öböl fölött ívben haladt, akárcsak a korábban kipróbált négy Starship. Eddig a legsikeresebb a legutóbbi, júniusi teszt volt, amikor az űreszköz elkerülte a robbanást. Ezután a SpaceX frissítette a szoftvert és javított a hőpajzson, most pedig növelte a tétet, és visszahozta az első fokozatú hordozórakétát ugyanarra a platformra, ahonnan hét perccel korábban felszállt. Az indítótoronyban óriási fémkarok fogták meg a 71 méter magas rakétát.


A repülésvezetőre hárult a feladat, hogy valós időben, kézi vezérléssel döntse el, megkísérli-e a leszállást. A SpaceX szerint mind a hordozórakétának, mind az indítótoronynak stabil állapotban kellett lennie, különben a rakéta – a korábbiakhoz hasonlóan – a tengerben végezte volna. Ezúttal úgy ítélték meg, hogy minden készen áll a fogásra.

A rakéta tetejéről a rozsdamentes acélból készült űrhajó levált, és folytatta útját a világ körül, megcélozva az Indiai-óceát, amelybe ellenőrzött módon zuhant bele alig több mint egy órával később.

A Starshipet úgy tervezték, hogy az űrrakéta mindkét fokozata újrahasznosítható legyen, és több mint 100 tonna hasznos terhet lehessen szállítani vele az űrbe. A SpaceX hosszú távú célja, hogy a Starshippel embereket és ellátmányt küldjön előbb a Holdra, majd a Marsra.

Forrás: Euronews, kép: Flickr/SpaceX

Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!


dizájn kreativitás kreatívipar pixa 1 adomány 1

Kedves olvasó,

ha nem vagy még támogató, lépj be a Klubba ITT. Csupán havi két kiló kenyér áráért elérsz minden támogatói tartalmat. Alkalmi támogatásra Paypalon keresztül van lehetőség (kattints a kis gombra!).

Ha egyik mód sem megfelelő, de szeretnéd támogatni a Cenwebet és a rezervátumot, akkor keress minket mailben a centauri16@gmail.com címen. Segítségedet előre is köszönjük!   


még több SpaceX

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

Fotó | Salgótarján felett járt a Starlink

Az Elon Musk tulajdonában álló űrkutatási vállalat, a SpaceX október 5-én huszonkét műholdat bocsátott alacsony föld körüli pályára, melyek 8-án este Salgótarján felett haladtak el…Tovább

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük