Állatvédők célkeresztjébe került Károly király portréja

Károly portréja

Állatvédők célkeresztjébe került Károly király portréja


Állatvédő aktivisták vették célba kedden III. Károly király alig egy hónapja felavatott hivatalos portréját. A brit uralkodót formabontó módon ábrázoló hatalmas, 2,6 méter magas és 2 méter széles alkotás az egyik legelismertebb kortárs brit portréművész, Jonathan Yeo munkája. A kép a neves brit képzőművészeti magángyűjtemény, a Philip Mould Gallery londoni kiállítótermében látható.

Az Animal Rising (Állatfelkelés) nevű, magát erőszakmentes állatvédő szervezetként jellemző csoport két tagja a kép üvegére a Wallace és Gromit című brit animációs vígjátéksorozat emberi főszereplője, Wallace stilizált arcképét ragasztotta. Alá pedig egy szövegbuborékot illesztett, amelyben Wallace felhívja hűséges kutyája, Gromit figyelmét arra, hogy milyen kegyetlenül bánnak a brit farmokon a tenyészállatokkal.


Az Animal Rising nyilatkozata szerint az aktivisták azért választották a tiltakozás e formáját, mert köztudott, hogy a király a Wallace és Gromit sorozat rajongója, és az is, hogy szívén viseli az állatvédelem ügyét.

A szervezet közölte: olyan farmokat vizsgált meg, amelyek az állatkínzás ellen küzdő, királyi védnökség alatt működő brit szervezet (RSPCA) jóváhagyó tanúsítványának birtokában vannak, de ezzel együtt is “elrettentő kegyetlenséggel” bánnak állatállományukkal. Felszólították III. Károly királyt, hogy függessze fel az RSPCA támogatását, amíg ez a helyzet nem változik.

A festmény

a brit hadsereg egyik alakulata, a Welsh Guards vörös díszegyenruhájában, ugyancsak a vörös különböző intenzív árnyalataiban játszó háttér előtt ábrázolja a királyt. Az alkotás égy évig készült, és Károly személyesen avatta fel május 14-én.



A festményt az egyik legősibb angol céh, az eredetileg gyapjú és szőttesek kereskedelmével foglalkozó, 1361-ben alapított The Drapers’ Company rendelte. 2022-re, Károly tagságának 50. évfordulójára kellett volna elkészülnie.

Viszont III. Károlyról – aki csaknem öt évtizede a Welsh Guards ceremoniális főparancsnoka – az eredeti megbízás szerint nem királyi portré készült volna. Mert amikor Yeo 2020-ban munkához látott, még II. Erzsébet ült a brit trónon, Károly pedig a walesi hercegi címet viselte. A királynő azonban 2022 szeptemberében – életének 97., uralkodásának 71. évében – elhunyt, Károly ekkor lett az uralkodó.



II. Erzsébet halála és Károly trónra lépése után így a feladat módosult: Jonathan Yeo megbízatása immár arra szólt, hogy az új uralkodó első hivatalos portréját vesse vászonra. A portré III. Károly első hivatalos képmása a tavaly májusi koronázás óta.

Forrás: MTI, kép: Dan Marsh/Wikipedia

Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!


Kedves olvasó,

ha nem vagy még támogató, lépj be a Klubba ITT. Csupán havi két kiló kenyér áráért elérsz minden támogatói tartalmat. Alkalmi támogatásra Paypalon keresztül van lehetőség (kattints a kis gombra!).

Ha egyik mód sem megfelelő, de szeretnéd támogatni a Cenwebet és a rezervátumot, akkor keress minket mailben a centauri16@gmail.com címen. Segítségedet előre is köszönjük!   

még több festészet

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük