Visszavonulás a siker reményében | Miért színesednek a fák?

Visszavonulás a siker reményében | Miért színesednek a fák?

SZÍNNEL LÉLEKKEL


Sokan rajongunk az őszi fákért, de akár tanulhatnánk is tőlük. Talán épp a fák tudják a legjobban, hogyan lehet egy vesztes helyzet egy későbbi siker alapja. Sokan tudják, hogy mi minden okozza az őszi színkavalkádot. Azt viszont kevesen, hogy a fák nem passzív elszenvedői az ősznek, épp ellenkezőleg: tervszerű visszavonulást hajtanak végre. A növényvilág nem ismeri a pazarlást.

Gondoltatok már arra, hogy mekkora luxus a hatalmas tömegű lombokat az enyészetre bízni?


Fotó: Centauri

Ez idősebb fák esetén több tonnányi „komposzt”. Rendben, imígyen évről-évre hatalmas szervestrágyázás zajlik, örülhet gomba, moha, rovar, madár, de ne higgyétek, hogy a fák pazarlók vagy adakozók. A színesedés egyik oka épp az, hogy a fa menti a menthetőt. A levelek se egyszerűen elfonnyadnak, a fa “tudatosan” hagyja magára őket.

Visszavon a leveleiből minden tápanyagot, amit csak lehet visszaszállít a gyökerekbe, s ott spájzolja. Pont úgy tesz, mint a mókus, a hörcsög vagy csuszka. Megállás nélkül dolgozik a raktár feltöltésén, de míg az állatok ezt odúk, üregek felhasználásával teszi, addig a fa a testén belül, átcsoportosítással. Ezeket a fotókat makróval lőttem őszi falevelekről. Jól látszik, amint a fa először a peremkerületeket evakuálja. Legtovább a főerek (főutak) mentén marad fenn az élet, de már nem sok kell ahhoz, hogy azokat is lezárja.


Fotó: Centauri

Okos fa. Ügyes fa. Így kell ezt csinálni. Nem kell belehalni a télbe, nem kell veszni hagyni mindent.

Tanulságos ez nagyon. Van az a helyzet – sőt ismétlődő helyzet is –, amikor visszavonulásra kényszerülhetünk; ha egyszer előáll ez a helyzet, tegyünk úgy, mint a fák; tervszerűség, és semmi pánik. Tartalékoljuk azokat a forrásokat, melyek az újrázásnál kapóra jöhetnek.

A tervszerű visszavonulás lényege épp ez: számol már az újrakezdés lehetőségével és feltételeivel is.

Ráadásul a fák összevonják két probléma megoldását.


Fotó: Centauri

Ugyanebben az időszakban a rovarok is tervszerű visszavonulást hajtanak végre, lehetőleg a gazdanövényekre. Ezt a fa nyilván “nem akarja”. Amint leáll a zöld színt adó klorofill termelése, többek között annak bomlástermékei sárgára vagy vörösre festik a lombokat. És itt jön a nagy trükk, főként az észak-amerikai fák részéről: a vörös színt a fákat károsító rovarok jelentős része nem látja! – vagyis a fa, mielőtt ellepnék a rovarok, szinte “láthatatlanná” válik. A színeződést segíti a lombból visszavont temérdek cukor hiánya is.

Arról nem is szólva, hogy a gyökérzetben tárolt cukor lesz a tavaszi megújulás alapja; ezt a cukrot fogja majd kikeletkor felnyomja az ágakba. Ennek köszönhetjük a juharszirupot is, amely az egyik legjobb természetes édesítő.

A fák módszere pedig az egyik leghasznosabb életvezetési stratégia, mely biztosíthatja, hogy az élet édes legyen – újra és újra.


Borítókép: Pixabay

Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!


Kedves olvasó,

ha nem vagy még támogató, lépj be a Patreon-tagok körébe ITT. Csupán havi két-három kiló kenyér áráért, 2200 forint támogatásért cserébe elérsz minden támogatói tartalmat, a heti videókat és írásokat is. Alkalmi támogatásra Paypalon keresztül van lehetőség ITT. Ha egyik mód sem megfelelő neked, de szeretnéd támogatni a Cenwebet és a rezervátumot, akkor keress meg mailben a centauri16@gmail.com címen. Segítségedet előre is megköszönve, abban a reményben, hogy szövetségesek lehetünk. A legjobbakat, üdv, Cen’   

még több “SZÍNNEL LÉLEKKEL”

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

Forró nyári éjszakákon

nincs annál jobb, mint scripteket írni, hangfelvételeket készíteni és videókat vágni Nemcsak akkor csodálkozom rá újfent, hogy mennyi tanulnivaló van még, amikor új élőhelyeket fedezek…

még több VADON

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

Madarak és fák napja: a madárvédelem kezdetei

1895-ben Franciaországban politikusok, ornitológusok és természettudósok dolgozták ki annak a törvénynek a tervezetét, amit 1902-ben egy tucat európai állam, köztük a Monarchia is aláírt. Tovább

4 hozzászólás

  1. Nagyon szépek a faleveles képek. Meg is osztottam:-))

    1. Ezt a posztot is minden ősszel elolvasom és “megállapítom”: a fák nagyon okosak.🤗

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük