Vörösbegyek hajóznak a tengerentúlra

vörösbegyek

Vörösbegyek hajóznak a tengerentúlra


A vörösbegyek jellemzően Európában és környékén mozognak Szibériáig illetve Afrikáig, azonban ezekben az években már nem az első bukkan fel közülük a tengerentúlon. Először 2022 decemberében az Amazonas brazíliai szakaszán láttak egy egyedet egy kirándulóhajón, aki előtte valószínűleg szintén hajón kelt át az Atlanti-óceánon. Ő volt Brazília első vörösbegy-észlelése.

Az iNaturalist oldalára is felkerült a madár, akit a holland MS Volendam hajón kaptak lencsevégre Itacoatiara városánál, amint az Amazonas folyó utazott Manaus városától lefelé.

De nem ő volt az egyetlen vörösbegy, aki átkelt az Atlanti-óceánon. 2023 novemberében Floridába is érkezett egy példány az MSC Seashore tengerjáró hajó fedélzetén, amely a Földközi-tengerről indult.

2022 decembere egyébként mozgalmas hónap volt, mert akkor látták az első kabasólymot is Dél-Amerikában. Őt is egy hajón fedezték fel a São Pedro és São Paulo szigetcsoport közelében, Brazília partjainál.

Korábban írtunk arról, hogy a madarak olykor hajóval egészítik ki a vonulásukat, és arról is, hogyan mentettek ki egy baglyot egy óceánjáróról.

Forrás: Birdguides, kép: Unsplash

Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!


Kedves olvasó,

ha nem vagy még támogató, lépj be a Klubba ITT. Csupán havi két kiló kenyér áráért elérsz minden támogatói tartalmat. Alkalmi támogatásra Paypalon keresztül van lehetőség (kattints a kis gombra!).

Ha egyik mód sem megfelelő, de szeretnéd támogatni a Cenwebet és a rezervátumot, akkor keress minket mailben a centauri16@gmail.com címen. Segítségedet előre is köszönjük!   

még több vörösbegy

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

5 hozzászólás

 1. Nem is gondoltam, hogy Amerikában nincsenek vörösbegyek😮Illetve, most már van néhány…Nem is tudják ott, mit veszítettek…:)

  1. Author

   Talán most már sejtik. 🙂 Pedig nekik is vannak szépségeik. 🙂

   1. Bizony! Pl. az indigópinty, amiről itt egy másik cikkben olvashatunk, vagy az én kedvencem, a kék szajkó. 🥰

    1. Author

     A kék szajkó is milyen szép, én is bírom. Gyakran feltűnik az etetős közvetítéseken. Közben sokszor olvasom az angolszász kommenteket, hogy sokan nem szeretik. 🙁 Nem látják, milyen különleges, úgy megszokták.

     1. Miért nem szeretik? Mi a baj vele? Lehet tudni?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük