Hogyan élhetik túl a földek az egyre szélsőségesebb csapadékviszonyokat?

vízmegtartás


A vízmegtartás kulcsfontosságú


Nemcsak Kaliforniában kell számolni extrém csapadékmintázatokkal. A jelenlegi tendenciák alapján Magyarországra is egyre szélsőségesebb csapadékviszonyok várnak, és gyakoribbá válhatnak az aszályos időszakok. Ugyanakkor jellemző lesz a nagy mennyiségű, hirtelen lezúduló csapadék is. A többletvizek azonban gyorsan lefolynak, és nem szivárognak le a talajba, így nem hasznosulnak kellőképpen. Így a talajok egyre szárazabbá válhatnak.

A szántóföldi növénytermesztésben pedig nemcsak hozamtöbbleti, hanem egyre inkább hozambiztonsági kérdés is a megfelelő vízpótlás biztosítása, a homogén növényállomány létrehozása és fenntartása. A nedvesség megőrzéséért a gazdák is sokat tehetnek például a talajtakarással és egyéb agrotechnikai megoldásokkal.

Éppen ezért indít országos rendezvénysorozatot a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK), hogy minél szélesebb körben megismertesse a víz megtartását szolgáló mezőgazdasági gyakorlatokat. A Változó klíma, alkalmazkodó talaj-és vízgazdálkodás című előadásokat február első felében hat helyszínen tartják meg. A rendezvények ingyenesek, de az érdeklődőknek előzetesen regisztrálniuk kell a www.nak.hu oldalon.

Közleménye szerint a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara kiemelt feladatának tekinti a megfelelő talaj- és vízgazdálkodás kialakítását, az öntözésfejlesztés mellett a víz tájban tartásához szükséges gyakorlatok minél szélesebb körben való elterjesztését. Mint írják, a vízmegőrzés érdekében a vizeket a tájba kell vezetni, a mélyfekvésű területeken pedig a lehető leghosszabb ideig meg kell tartani.

Forrás: MTI, kép: Unsplash

Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!


Kedves olvasó,

ha nem vagy még támogató, lépj be a Klubba ITT. Csupán havi két kiló kenyér áráért, 2200 forint támogatásért elérsz minden támogatói tartalmat, a heti videókat és írásokat is. Alkalmi támogatásra Paypalon keresztül van lehetőség (kattints a kis gombra!).

Ha egyik mód sem megfelelő, de szeretnéd támogatni a Cenwebet és a rezervátumot, akkor keress minket mailben a hello@centauriweb.hu vagy a centauri16@gmail.com címen. Segítségedet előre is megköszönve, és remélve, hogy szövetségesek leszünk.   

még több mezőgazdaság

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

még több csapadék

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

1 hozzászólás

  1. Ez volt régen a melioráció- valahányszor utaztunk át az Alföldön nyáron, mindig láttunk olyan földeket, ahol soronként locsoltak. Mindig azt képzeltem, a melioráció során becsövezik a talajt a víz biztosítására. Vajon milyen módszereket tanítanak majd a gazdáknak?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük