A világ legjobb borai közé jutott egy tokaji aszú

legjobb tokaji aszú

A világ legjobb borai közé jutott egy tokaji aszú


Idén 21. alkalommal rendezték meg a világ legnagyobb bor- és pezsgőversenyét, a Decanter World Wine Awardsot. Ebben az évben több mint 18 ezer tételt neveztek 57 országból, melyek elbírálására mintegy 250 borszakértő gyűlt össze Londonban, köztük 61 Master of Wine és 20 Master Sommelier.

A magyar borok között a zsűri egy (a legjobb ötven bornak járó) Best in Show díjat, 4 platinát, 13 aranyat, 56 ezüstöt és 67 bronzérmet osztott ki.

Best in Show- és platinaérmet Magyarországról csak tokaji borok kaptak. Az ötven legjöbb (Best in Show) bor közé került a Gizella Pince 6 puttonyos 2019-es tokaji aszúja. Két platinaérmet szerzett a Balassa Bor, míg egyet-egyet a Pajzos Tokaj és a Sauska Tokaj. Az aranyérmesek mezőnyében a Balatonfüred-Csopaki, Tokaji, Somlói és Szekszárdi borvidékről származó borok szerepeltek.

A rendkívül szigorú szabályok szerint folyó zsűrizés alapján kizárólag 95 pont felett adnak aranyérmet, míg platina díjjal az aranyérmeseket újrakóstolva jutalmazzák a legkiválóbb tételeket (97-100 pont). A Best in Show kategóriába az ezen a két lépcsőn túljutott tételek közül az az 50 bor kerülhet csak be, melyek kategóriájukban valóban a legkiemelkedőbbek.

“A szőlő valóságos Jack London. Ott hozza a legszebb borokat, ahol küzdenie kell. A peremeken. Tokaj egyik titka épp az, hogy a szőlő elterjedésének – kényelmes létének – északi, északkeleti határa”:


Forrás: MTI, kép: Unsplash

Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!


Kedves olvasó,

ha nem vagy még támogató, lépj be a Klubba ITT. Csupán havi két kiló kenyér áráért elérsz minden támogatói tartalmat. Alkalmi támogatásra Paypalon keresztül van lehetőség (kattints a kis gombra!).

Ha egyik mód sem megfelelő, de szeretnéd támogatni a Cenwebet és a rezervátumot, akkor keress minket mailben a centauri16@gmail.com címen. Segítségedet előre is köszönjük!   

még több bor

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

Egy hónappal korábban kezdődik a szüret

A korábbiakban megszokotthoz képest egy hónappal korábban – az új, rezisztens fajták közül a Jázmin fajta szedésével – kezdődött a szüret a Pécsi Tudományegyetem Szőlészeti…

2 hozzászólás

  1. De jó!!!! imádom a tokaji borokat, még ha nagyon ritkán is kóstolom. Apámat vitteük anno haza Tokaj vidékre, a bátyja akkor még élt és csodás bort kóstoltatott velünk, a saját terméséből.

    1. Author

      Nem lehet rossz, ha valakinek saját tokaji bora van. 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük