Senki se látta még, pedig a világ legcukibb állata

legcukibb állata

Senki se látta még, pedig a világ legcukibb állata


Nemrég fedeztem fel – magamban –, hogy van ilyen. Egy újabb faj, mely méltánytalanul kevés figyelmet kap. Nem csoda. A stroboszpók a világ legkisebb pókféléje.

Szabad szemmel alig látható. Talán ezért is alakult ki nála – valószínűleg a szentjánosbogár mintájára –, hogy a parányi stroboszpók hím apró fényjelzésekkel jelzi a nőstény stroboszpóknak, ha kész a háló, és ő is kész a párzásra. Mondani se kell, mit jelent az emberi civilizáció a kis stroboszpók számára: katasztrófa. Az egyre növekvő fényszennyezés mára a kihalás szélére sodorta a stroboszpókokat.

Bármilyen ragyogó fényt bocsát ki a hím stroboszpók a potrohából, mivel gombostűfejnél is kisebb, az még így is csak tökéletes sötétségben látszik; akkor is csak közvetlen közelről. Nehéz a dolga a kicsi stroboszpók fiúnak, hisz nem kell telihold sem, elég egy erősen csillagos éjszaka, s már nem is látszik. Hiába villogtat a kis seggével, egy nőstény stroboszpók lány sem látja. Könnyű elképzelni, mennyit ront a helyzetén az ember fényszennyezése: alig akad már hely, ahol látszódhatna még a stroboszpók fiú nászvillogása. A kis stroboszpók lány meg abban a hitben éli az életét, hogy nyüzsög a világ a stroboszpók fiúktól. Szomorúan villognak a stroboszpók fiúk, míg a lányok kandelláberekkel, neonreklámokkal, csillogó hűtőrácsokkal és fényfüzérekkel kefélnek. Így aztán szaporulat sincs.

Ugyan mi születhetne egy stroboszpók és egy indexbúra nászából?

Ezért került a stroboszpók a kihalás szélére. A legsötétebb helyek fölött is átmennek villogó repülőgépek, és ilyenkor a stroboszpók lány lelkesen bocsát ki magából vékony selyemszálat, hogy a feláramló levegő az “égi stroboszpók hím” öléig vigye. A storoboszpók nőstények tehát felszállnak az égbe, hogy Boeingokkal randizzanak, míg a rövid életű hímek szomorúan villognak a bozótban. Nincs már elég sötét hely a számukra.

Talán így volt megírva, hogy a stroboszpóknak el kell tűnnie, hisz a Föld egyetlen helye sem igazán ideális, sehol sem elég nagy a sötétség a számára. Tudjátok mi volna számára az eszményi élőhely? Igen. Az emberi elme.

Osszátok, kérlek titeket, hogy minél többen fogadhassunk örökbe s elménkbe stroboszpókot!

Fotó: Centauri

Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!


Kedves olvasó,

ha nem vagy még támogató, lépj be a Klubba ITT. Csupán havi két kiló kenyér áráért elérsz minden támogatói tartalmat. Alkalmi támogatásra Paypalon keresztül van lehetőség (kattints a kis gombra!).

Ha egyik mód sem megfelelő, de szeretnéd támogatni a Cenwebet és a rezervátumot, akkor keress minket mailben a centauri16@gmail.com címen. Segítségedet előre is köszönjük!   

még több leg-

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

Valódi alien a világ legnagyobb virága

Amilyen nagy, sok szempontból éppolyan kellemetlen a legnagyobb virág a világon, amely felülír mindent azokból az idilli érzésekből, amit a virágokhoz társítunk…Tovább

4 hozzászólás

 1. Szerintem az írás is Centauri, nem csak a fotó. 🤔 Ha nem lenne ismerős még a régi weboldalról, akkor is erre gyanakodnék, mert annyira Centauri.
  Zseniális! 🙂

  1. Jajj, köszi, hogy szólsz, elfelejtettem átírni a nevet. 😅

   1. Szerintem semmi gond nincs azzal, ha te is raksz ki Cen’ írásaiból, sőt! Érdekes lenne pl. egy “Mara válogatás” azokból, amik neked tetszenek, és még nem kerültek át. 🙂 Én biztosan kíváncsi lennék rá.
    Odaírod a szerző nevét és kész!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük