Videó: a fészküket gondozzák a fattyúszerkők

fattyúszerkő

Videó: a fészküket gondozzák a fattyúszerkők


A Hortobágyi Nemzeti Park a Facebookon osztott meg videót egy fészkét gondozó fattyúszerkőpárról. Először a hím ül a tojásokon, majd amikor a tojó visszaérkezik, átveszi a fészket, a hím pedig fészekanyagot gyűjt a környékről és azt a “házhoz viszi”, hogy párja igazi háziasszonyi gondossággal beépíthesse.

A lebegő fészket nemcsak melegen kell tartani, de folyamatosan szükség van az anyagának pótlására is, és a tojások gondozásából a pár mindkét tagja kiveszi a részét.

Mint hozzáteszik, az idei év bővelkedik vizes élőhelyekben az 50 éves jubileumát ünneplő Hortobágyi Nemzeti Parkban. A szikes mocsarak, mocsárrétek sekély vizű felületein gazdag növényborítás jelent meg a nyár első hónapjában. A fattyúszerkők (Chlidonias hybrida) előszeretettel építik ide az úgynevezett tutajfészküket, mely épp csak kiemelkedik a vízből.

A fattyúszerkő hazánkban fokozottan védett faj, természetvédelmi értéke százezer forint.

Forrás: Hortobágy Nemzeti Park/Facebook, kép: Marek Szczepanek/Wikipédia

Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!


Kérj tőlünk hírlevelet!

  Név*

  Email cím*


  Támogasd a Cenwebet extrákért, és hogy sokáig tartson ez a közös kaland!

  Abban hiszek – és azt szeretném –, ha ezen a kérésen hamar túljutnál, és az oldal maga győzne meg arról, hogy érdemes ez a projekt a támogatásodra. Fontos a marketing, nem kétlem, de szeretném azt hinni, hogy az utóbbi 15 év a legjobb érv.

  még több madár

  Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

  még több hír

  Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

  Reagál a klímaváltozásra a HungaroMet

  Tízmilliárd forintos fejlesztés kezdődik a HungaroMetnél, a projektben egy olyan klimatológiai adatgyűjtő rendszert és adatbázist építenek ki, amellyel segítik…Tovább

  2 hozzászólás

  Vélemény, hozzászólás?

  Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük