Veszett róka kóborol Budapesten?

veszettség róka

Veszett róka kóborol Budapesten?


Különös találkozásban volt része egy férfinak, aki a napokban egyik este az óbudai Holdudvar park kültéri kondigépeihez ment erősíteni. Mint a Metropolnak beszámolt róla, először arra lett figyelmes, hogy a közelében egy állat szaladgál. Először kutyának vélte, majd észrevette, hogy róka.

Az állat olyan négy-öt méterre közelítette meg, és akkor még szelídnek tűnt, de figyelte a férfit, aki nem akart vele foglalkozni. Később követte is őt, hiába ment arrébb, és egyre közeledett. Amikor viszont a férfi odakapta a tekintetét, megtorpant.

Közben olyan tüneteket produkált, amit András maga sem értett, például harapdálta a vasat. Amikor a férfi nem nézett oda, a róka újra közeledett, amikor pedig ránézett, újra megtorpant. András végül átmentem a park másik részére, de a róka ment utána.

Majd az állat az egyik pillanatról a másikra agresszívvá vált, támadó pozícióba helyezkedett és vicsorított.

Ezután elkezdett sebesen a férfi felé rohanni, aki, mivel más megoldást nem látott, az utca porát rúgta a támadó állatra, miközben gyorsan hátrált. Az állat megtorpant ahogy elvakította a por, azonban pár pillanat múlva újra támadt, így még egyszer rá kellett rúgni a port, mire meghátrált. Így egy bő arasznál nem került közelebb a férfi lábához.


veszett róka Budapest
Illusztráció

Az eseményeket követően a férfi azonnal értesítette a hatóságokat a veszélyes állatról, és felhívta az emberek figyelmét arra, hogy a róka könnyen lehet, hogy veszett volt. A hatóságok szintén óvatosságra intik az ide látogatókat.

Ha a róka valóban veszett, az azért is rossz hír, mert ez is annak a jele, hogy Magyarországon megváltozott a korábban sokáig kedvező veszettségi helyzet. 2022. szeptembere óta hat veszett rókát és egy kóbor kutyát találtak. Az esetek mindegyike Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében fordult elő, az ukrán határtól számított nagyjából tíz kilométeres körzetben. A történet fényében azonban előfordulhat, hogy már újabb megyékben is lehet beteg állatokkal találkozni a vakcinázás ellenére.

A veszettség állatról emberre terjedő halálos fertőzés, amit a Lyssa-vírusok okoznak. A fertőzés jellemzően az állat váladékaival terjed, például harapással, marással az állat nyálán keresztül vagy a veszett állat tejének fogyasztásával. Amennyiben bármilyen állat megharapja vagy megkarmolja az embert, azonnal orvoshoz kell fordulni, mert a veszettség korai beavatkozás nélkül csaknem minden esetben halálos az emberre nézve is. A korai kezeléssel viszont megelőzhető a betegség kialakulása.

Forrás: Berek, Metropol, Egészségvonal, képek: Unsplash, Unsplash

Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!


Kedves olvasó,

ha nem vagy még támogató, lépj be a Patreon-tagok körébe ITT. Csupán havi két-három kiló kenyér áráért, 2200 forint támogatásért cserébe elérsz minden támogatói tartalmat, a heti videókat és írásokat is. Alkalmi támogatásra Paypalon keresztül van lehetőség ITT. Ha egyik mód sem megfelelő neked, de szeretnéd támogatni a Cenwebet és a rezervátumot, akkor keress meg mailben a centauri16@gmail.com címen. Segítségedet előre is megköszönve, abban a reményben, hogy szövetségesek lehetünk. A legjobbakat, üdv, Cen’   

még több róka

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

még több állat

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

A mezopotámiai dámszarvas megmentése

Mezopotámiai dámszarvasok (Dama mesopotamica) születettek a Szegedi Vadasparkban, a négy borjút már megfigyelhetik a látogatók a veszélyeztetett faj erdei kifutójában…Tovább

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük