Oxigénpalack nélkül indul a Himalájára a magyar hegymászó

varga csaba sisapangma


Oxigénpalack nélküli csúcstámadásra készül Varga Csaba

Újabb nyolcezer méternél magasabb hegycsúcs oxigénpalack nélküli megmászására készül Varga Csaba. A nagyváradi hegymászó szombaton indul a világ tizennegyedik legmagasabb hegycsúcsának, a 8027 méter magasan fekvő Sisapangmának a meghódítására.

Varga Csaba pótlólagos oxigén és magashegyi teherhordók igénybevétele nélkül első magyarként szeretné megmászni a Himalája-hegység tibeti oldalán (Kína), a nepáli határhoz közel magasodó hegycsúcsot.

“Ez már a tizenegyedik év, hogy nyolcezres expedíción veszek részt, idén a cél a Sisapangma, amelyre magyar hegymászónak eddig még nem sikerült feljutnia, és én szeretnék lenni az első, akinek ez sikerül”  – mondta Varga Csaba az M1 aktuális csatorna Hazajáró című műsorában pénteken.

Mint mondta, a világ tizennégy nyolcezres csúcsa közül nem a Sisapangma a legmagasabb, de nagy próbatételt jelent egy technikás keskeny gerinc, amely felvezet a 8027 méteren lévő főcsúcsig. Az igazi kihívás a magas hegyekben a saját erőből történő megmászás, amihez előtte több akklimatizációs körre van szükség.

A nagyváradi hegymászó szombaton indul Budapestről Nepál fővárosába, Katmanduba. Pár nap pihenés és különféle adminisztrációs ügyek intézése után csapatával együtt autóval teszik meg az utat Nepálból Kínába. Nagyjából három-négy nap alatt érik majd el az alaptábort, amely mintegy ötezer méteren található. Az akklimatizálódás után várhatóan május elején kezdi majd meg a csúcstámadást.

Mesélt arról, hogy a hegymászás folyamatos felkészülést igényel, mindig formában kell lenni, ezért rendszeresen erőnléti gyakorlatokat végez, fut, túrázik és ahogy az ideje engedi, több teljesítménytúrán és tájfutó maratonon vesz részt.

Varga Csaba eddig hat 8000 méternél magasabb hegycsúcsra jutott fel pótlólagos oxigén és magashegyi teherhordók igénybevétele nélkül: 2013-ban a Gasherbrum II (8035 méter), 2014-ben a Broad Peak (8051 méter), 2017-ben a Manaszlu (8163 méter), 2019-ben a Gasherbrum I (8068 méter), 2021-ben a Dhaulagiri (8167 méter), 2023-ban Nanga Parbat (8125 méter) hegycsúcsot hódította meg.

Forrás: MTI, kép: Hiroki Ogawa/Wikimedia, C. C. 3.0

Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!


Kedves olvasó,

ha nem vagy még támogató, lépj be a Klubba ITT. Csupán havi két kiló kenyér áráért elérsz minden támogatói tartalmat. Alkalmi támogatásra Paypalon keresztül van lehetőség (kattints a kis gombra!).

Ha egyik mód sem megfelelő, de szeretnéd támogatni a Cenwebet és a rezervátumot, akkor keress minket mailben a centauri16@gmail.com címen. Segítségedet előre is köszönjük!   

még több hegymászás

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

Így kezdődött az Everest-őrület

Száz éve még nagyon másképp festett egy Himalája-expedíció, mint napjainkban. Az első utazások nemcsak mászható útvonalakat kerestek, de biológiai megfigyeléseket is tettek…Tovább

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük