Különleges járdával tisztelegnek a nagy matematikus előtt

bolyai jános

Bolyai János előtt tisztelegnek


Optikai csalódást előidéző térkövezéssel tisztelegnek a városban született Bolyai János matematikus munkássága előtt Kolozsváron, a belvárosi Bolyai utcában, ahol a világhírű tudós szülőháza is található. A több belvárosi utcával együtt felújítás alatt álló Bolyai utcát olyan egyedi megoldással burkolta a kivitelező cég, mely a tér görbületét idézi.

Játék a térrel

A látványos megoldásra a helyi Szabadság napilap hívta fel elsőként a figyelmet, és a képeknek először sikerült is megtéveszteniük a nézőket, mert nem volt teljesen egyértelmű, hogy szándékos megoldásról vagy valódi horpadásról van szó. Ez a fajta játék a térrel utalás Bolyai János és Nyikolaj Ivanovics Lobacsevszkij paradigmaváltó geometriaelméletére, a hiperbolikus geometriára.

A Főtér közelében található Bolyai utcát több belvárosi utcával együtt sétálóövezetté alakítja a városvezetés, a felújítási munkálatoknak – melyek határidejét már többször meg kellett hosszabbítani – április végére kell elkészülni.

A nemeuklideszi geometria

Bolyai János (1802-1860) világhírű erdélyi matematikus 200 éve írt híres “temesvári levelében” számolt be apjának, Bolyai Farkasnak egy új geometriai rendszer, a nemeuklideszi geometria kidolgozásáról. A szakma szerint felfedezésével hozzájárult a tér felfogásának megváltozásához, megnyitotta a kaput a 20. század fizikai elméletei számára, és ezáltal jelentősen hozzájárult a modern matematika 19-20. századi fejlődéséhez.

A párhuzamossági axiómát ugyanabban az időben Nyikolaj Ivanovics Lobacsevszkij orosz matematikus is kutatta, mindkettőjüket a nemeuklideszi geometria megteremtőjeként ismerik, melyet ma a legtöbb helyen már Bolyai-Lebocsevszkij-geometriaként említenek.

Forrás: MTI, kép: Kiss Gábor/MTI

Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!


Kedves olvasó,

ha nem vagy még támogató, lépj be a Klubba ITT. Csupán havi két kiló kenyér áráért elérsz minden támogatói tartalmat. Alkalmi támogatásra Paypalon keresztül van lehetőség (kattints a kis gombra!).

Ha egyik mód sem megfelelő, de szeretnéd támogatni a Cenwebet és a rezervátumot, akkor keress minket mailben a centauri16@gmail.com címen. Segítségedet előre is köszönjük!   

még több tudomány

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

Mi történik, ha villám csap belénk?

A villámcsapások szerencsére nem túl gyakoriak és nem is nagyon halálosak: az áldozatok kilencven százaléka túléli az esetet, igaz, többségüknél nem múlik el…Tovább

4 hozzászólás

  1. Mennyire szép világ volna, ha ezt az álhorpadást látván szinte mindenki a cikkhez hasonló részletekig tudná és értené, mit akar a “burkolat mondani”, és azonnal a nemeuklideszi geometria ugrana be…

    1. Amiről te írsz, azt nevezik utópiának.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük