Színnel-lélekkel | Vándorsólyom a Central Park fölött

Színnel-lélekkel | Vándorsólyom a Central Park fölött


A városban ködös rögeszmék tartottak fogva, létezésem feltör­hetetlen titka béklyóba vert; szakasztott mása vagyok egy fogságban tartott sólyomnak: csengettyű a lábamon, hogy hallani lehessen mindig, merre járok; szar­vasbőr­ből metszett finom sisak a fejemen, hogy csak akkor lássak, ha más is úgy akarja.

Szabadságom egy va­dászsólyom szabadsága:

büszkén strázsálok, holott már csak alamizsnán élek; amit elejtek, azt is csak azért, mert más akarta, és azt is elveszik, nem téphetem szét énmagam, kapok helyette koncot. Mégis, mert talán úgy tanultam, büszkén feszítek, pontosan úgy, azzal a megkérdőjelezhetetlen testtartással, ahogy az a vándorsólyom üldögélhetett a Szabadság­szobron, Manhattan szigetén, akit megboldogult jó barátom, Tafy lá­tott annak idején; ahogy könnyű libbenéssel bukik át a felhő­karco­lók fölött a Central Park irányából, majd jókora körív után, hetykén a fáklya csúcsára száll;

felborzolja tollait, és a megve­tés szigorával néz le a turistákra, akik a glóriából a Word Trade Centert fényképezik; csak­hogy engem neveltetésem, idomításom odaköt, s ha mindez nem volna elég, a Mendel-szabály szinte odaforraszt hegesztőpákával az össznépi illúzióhoz, szabad­ságról szőtt ábrándjaink nyomtatott áramköreibe.

Nem így az a sólyom!

Húsz perccel később már – ha úgy látja jónak – a part fölött szállt, észak felé; csak egy fehér pötty jelzi: újabb vonuló madár pihent meg a szobron, mely félig a parti homokba dőlve sem volna je­lentéktelenebb, mint így, fehér szarfoltoktól tarkán. S me­gannyi szobortársának ugyanez a sorsa Firenzétől Pekingig: lovagok, uralko­dók, hadvezérek, trubadú­rok és lovaik mind-mind magukon viselik egy valóban szabad nép nyomait; némelyik vállán olyan vastagon ül meg a galambguanó, mintha eleve szarból formáltak volna nekik sráfokat. 

Mint a béklyóra vert sólyom: nem láthatok többet, csak amennyit hagynak. A város kita­karja, a Kolónia elrejti a bükkösöket; égre vetülő fényével elnyomja az Ég, s régmúlt idők mára meg­semmisült kvazárjait; de nem azért vágytam el, hogy erdőt lás­sak, parázsló-kietlen januári éjszakákat; távcsövön át lás­sam a szupernóvarobbanások irizáló fényeit; sokkal inkább azt akartam végre látni, amit a búskomor erdő, és csillagok izzó szőttese is elta­kar.

Őrjítő vágy hajtott a sebzett vadak magányába;

vágytam a kandalló­ban lobogó tűz ünnepélyes dörgésére; ez már va­lami! – megízlelni minden este a plazma-fázis mibenlé­tét; lecserélve és le­sajnálva a fűtőcsövek, rozsdás radiátorok prózai­ságát, a távfű­tés kultuszát; közvetlen közelről látni, amint valami fellobban, lángra kap, felizzik, s aztán hamuvá ég; látni, minden este, hogy bármikor bármi atomokra hullhat szét, elég hozzá egyetlen gyufaszál; néha egy szikra is elég; érezni nap mint nap, amint a hidegből me­leg lesz, a bomlás forrósága, azután bor­zongás, végül csontig hatoló fagy és halál.


Vándorsólyom | Fotó: Pixabay

Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!


Kedves olvasó,

ha nem vagy még támogató, lépj be a Klubba ITT. Csupán havi két kiló kenyér áráért elérsz minden támogatói tartalmat. Alkalmi támogatásra Paypalon keresztül van lehetőség (kattints a kis gombra!).

Ha egyik mód sem megfelelő, de szeretnéd támogatni a Cenwebet és a rezervátumot, akkor keress minket mailben a centauri16@gmail.com címen. Segítségedet előre is köszönjük!   

még több “Színnel lélekkel”

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

3 hozzászólás

 1. “vágytam a kandalló­ban lobogó tűz ünnepélyes dörgésére”- milyen szép – békesség, meghittség , biztonság és időtlenség árad ebből a mondatból. Az otthontalan bolyongó vándor hazatér.
  A vadászó vándorsólyom videó elképesztő, éppen azon gondolkodtam olvasás közben, hogyan éli túl az irdatlan becsapódást az áldozatra- aztán megírtad azt is.

 2. “Szabadságom egy vadászsólyom szabadsága…”
  Vannak, akiket nem tudnak foglyul ejteni.

 3. Minden ilyen részletnek nagyon örülök! 🥰

  A régi oldalon hoztál néha egy kis ízelítőt valamelyik készülő regényedből. Lehetne, esetleg, itt is folytatni?
  No nem kedvcsinálónak, mert arra semmi szükség, hanem inkább türelmetlenség csillapítónak. 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük