Ursula von der Leyen nem kedveli a farkasokat

farkas

Ursula von der Leyen nem kedveli a farkasokat


Tavaly decemberben Hannoverben a állítólag egy farkas pusztította el az EB-elnök Dolly nevű idős pónilovát, aminek következtében hivatalos kilövési engedélyt adtak ki az egyébként védett állatra. Nem tudjuk, Ursula von der Leyent vajon mennyire vezérelhetik személyes érzelmek, de némi elfogultságról árulkodhat a közlemény, amit most kiadott. Eszerint a farkasfalkák koncentrációja egyes európai régiókban veszélyt jelent a jószágra és potenciálisan az emberekre is, ezért sürgeti az unió tagországait, hogy lépjenek fel a fenyegetés ellen.

A közlemény szerint a farkasok visszatérése az Európai Unió olyan régióiba, ahol hosszú ideig nem voltak jelen, egyre gyakrabban vezet konfliktusokhoz a helyi mezőgazdasági és vadászati közösségekkel,

különösen ott, ahol nem alkalmazzák teljeskörűen a haszonállatok elleni támadások megelőzését célzó intézkedéseket.

A brüsszeli testület felszólított minden érintett felet és hatóságot, hogy szeptember 22-ig nyújtsanak be a farkasállományra és annak kezelésére vonatkozó naprakész adatokat. Az összegyűjtött információk alapján a bizottság adott esetben új javaslatot dolgoz ki, amely módosíthatja a farkasok védett uniós státuszát, aktualizálva a jelenlegi jogi kereteket. (A magyar Agrárkamara hasonlóan próbál fellépni a vetési varjak ellen.)

A farkas őshonos fajként Európa természeti örökségének szerves részét képezi, és fontos szerepet játszik az európai ökoszisztémákban.

Az élőhelyvédelmi irányelv értelmében a legtöbb európai farkaspopuláció szigorú védelmet élvez, azonban az uniós tagállamok bizonyos feltételek mellett eltérhetnek a szigorú védelmi rendszer tilalmaitól, többek között társadalmi-gazdasági érdekek védelme érdekében.

Forrás: MTI, kép: Ronan Hello/Unsplash

Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!


Kérj tőlünk hírlevelet!

  Név*

  Email cím*


  Támogasd a Cenwebet extrákért, és hogy sokáig tartson ez a közös kaland!

  Támogass egy 15 éve ingyenes nonprofit portált és egy természetvédelmi rezervátumot!

  még több farkas

  Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

  még több vadon

  Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

  A láthatatlan ragadozó | A vadmacska

  A vadmacska megritkulásának elsődleges oka ugyanaz, ami sok más veszélyeztetett faj esetében is: az élőhelyek leromlása, eltűnése. Itt azonban fokozottan érvényes ez…Tovább

  4 hozzászólás

   1. Author

    Nem tudom, melyik jelent nagyobb veszélyt a másikra. Ha már itt tartunk, egyébként én sem kedvelem.

  1. Évszázadokon át, amikor az őshonos farkas sokszorosa volt a jelenlegi, majdnem elszigetelt állományoknak, és technika sem volt, csak az ember és a kutya, akkor meg tudták védeni a haszonállatokat. Nyilván akkor is voltak veszteségek mindkét oldalon, de minden ment a természet rendje szerint.

   1. Author

    Ma is meg tudnák védeni, de van, aki egyszerűbbnek gondolja kipusztítani a farkasokat, mint védekezni.

  Vélemény, hozzászólás?

  Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük