Lassan, de halad az új víztestek létesítése a birtokon!

Lassan, de halad az új víztestek létesítése a birtokon!


Kert & vadon | Kép: Centauri


“kiemelkedően értékes kétéltűfaunával élünk együtt, és ezért nem halasztható tovább a tókák létesítése”

Podcastben elmondtam már, hogy a kétéltűeknek szánt tókák létrehozása három fázisban történik majd. Mivel már nagyon előre haladtunk a vegetációs időszakban, és viszonylag későn, a gyepi békák, az alpesi tarajosgőték és a zöld levelibékák veszélyeztetett szaporodóhelyének megtalálása után, és az első békamentésünket követően vált világossá, hogy kiemelkedően értékes kétéltűfaunával élünk együtt, és ezért nem halasztható tovább a tókák létesítése, kénytelenek vagyunk két munkafázist bepréselni a tényleges tókaásás elé.


Új víztestek létesítése

aminek első fázisaként 2023 tavaszán a Kisberek nevű parcellában Kutató-tókát ástam, hogy lássuk: valóban van-e ott olyan állandó vízjárás, ami biztosíthatja tavacskák folyamatos vízellátását.

Mivel a faunisztikai kutatások is javában zajlanak, és ugyanakkor meg kellett próbálnunk annyi támogatást szerezni a tavak kiásáshoz, hogy már az első körben értékelhető új víztestek keletkezzenek (és ne kelljen a gépet több körben a területre rendelni), „elment az idő”, és közben elborított mindent a vegetáció.

Ezért úgy terveztük, hogy a markológépes munkálatok elé rakjuk az első kaszálást, legalább az utak és nyiladékok kaszálását. Azért is indokolt ez, mert már tavaly úgy döntöttünk, hogy bizonyos területeken 2024-ben jóval hamarabb fogunk kaszálni a kanadai aranyvessző végleges visszaszorításának érdekében, is azért is, hogy bizonyos rövid füves területeket preferáló madárfajokat (verebeket például) kedvezőbb helyzetbe hozzunk.

Új kaszálóterületünk is van 2023 óta. A Nagypatakot kísérő láprétek, melyeket szinté zömmel az aranyvessző uralt. Itt korai szártépőzés indokolt az idén, 2025-től pedig elég lesz, ha június végén kaszálunk ott először.

Mindezt összevetve a terv az volt, hogy a tókák létesítése három fázisban történik.

  • Először végzünk a kaszálásokkal.
  • Másodszor szártépőzünk a völgyben és a Kisberekben.
  • Harmadik fázisban jöhet a markoló a tiszta területekre dolgozni.

2024.05.15-én a kaszálásra szerencsésen sor került, és ez nagy boldogság volt – nemcsak nekünk, de a madárvilág is rendkívül jól reagált rá.


2024.05.1-én lekaszált területek

A kaszálás végeztével egyeztettünk a vadászokkal, akikkel együtt végezzük a szártépőzést, és abban maradtunk, hogy 05.17-én délután megcsináljuk, csakhogy előző éjjel özönvíz zúdult a területre. Így el kellett halasztani ismét, a hosszú pünkösdi hétvége miatt egészen keddig. Így, ha minden igaz, a szártépőzés 2024.05.21-22. környékén várható.

Az első víztestek létrehozása a Kisberekben és a Nagypatak duzzasztása (1-3 ponton) remélhetően 05.25. és 05.30. között lesz esedékes.     

Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!


Kedves olvasó,

ha nem vagy még támogató, lépj be a Klubba ITT. Csupán havi két kiló kenyér áráért elérsz minden támogatói tartalmat. Alkalmi támogatásra Paypalon keresztül van lehetőség (kattints a kis gombra!).

Ha egyik mód sem megfelelő, de szeretnéd támogatni a Cenwebet és a rezervátumot, akkor keress minket mailben a centauri16@gmail.com címen. Segítségedet előre is köszönjük!   

még több “Kert és vadon”

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

Sikerrel járt a verebek védelme? | Fotók!

Mivel fészkelőként a mezei veréb nincs jelen a birtokon – körülbelül 2015 óta – fontos célkitűzés volt, hogy 2024-ben végre visszahozzuk a fészkelő fajaink közé….Tovább

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük