Természetvédelem Olaszországban | Történelmi döntés született

természetvédelem Olaszországban

Természetvédelem Olaszországban


A ClientEarth és a BirdLife olasz tagszervezete, a Lipu azért indított pert a laziói hatóságok ellen, hogy vegyék komolyan a tartományban található Vico tó megőrzését, amely nemcsak védett természeti terület, de fontos ivóvízforrás is. A bíróság pedig igazat adott a civil szervezeteknek, és megállapította, hogy Lazio tartomány megszegte arra vonatkozó jogi kötelezettségét, hogy megvédje a Vico tavat a területen folytatott intenzív mogyorótermesztés okozta veszélyes szennyezéstől. A bíróság állásfoglalása szerint a hatóságok tisztában voltak ezzel a régóta fennálló problémával, de nem cselekedtek.

Az igazságszolgáltatás már korábban is döntött a hatóságok ellen, miután a helyi lakosok a szennyezés miatt nem jutottak biztonságos ivóvízhez. Most hat hónapos határidőt adott arra, hogy az illetékesek megtegyék a szükséges intézkedéseket és visszafordítsák a tó védett élőhelyeinek pusztulását.

Paradigmaváltás az olaszországi természetjogban

A Rómától körülbelül ötven kilométerre északra található Lago di Vico sok vízimadárnak ad otthont, köztük a cigányrécének és az üstökösrécének. Mint Francesco Maletto, a ClientEarth ügyvédje elmondta, “a döntés kristálytisztán tisztázza a helyzetet. A védett azt jelenti, hogy védett. A hatóságok nem nézhetik tétlenül, hogy az intenzív gazdálkodási gyakorlat visszafordíthatatlanul lerombolja ezt a fontos területet. A bíróság messzebbre ment, mint gondoltuk, és nemcsak arra kérte a hatóságokat, hogy vessenek véget a káros magatartásnak, hanem arra is, hogy visszafordítsák a pusztítást és rehabilitálják az élőhelyet. Ez paradigmaváltás az olaszországi természetjogban.”

Az intenzív mogyoróültetvényekhez használt műtrágya folyamatos felhalmozódása hatalmas vörösmoszat-virágzást okoz, ami mérgező körüléményeket teremt a tóban. Ez pedig a természetre és az emberekre egyaránt veszélyes, főleg, mert innen jutnának ivóvízhez a közeli Ronciglione és Caprarola lakói.

Az ítélet a harmadik és egyben utolsó a ClientEarth és a Lipu-Birdlife Italy által Lazio régió ellen indított sikeres bírósági perek sorában. A szervezet korábban már sikerrel bizonyították, hogy a hatóságok mulasztást követtek el az ivóvíz minőségének javításában és a káros nitráttartalom kezelésében.

Forrás: Birdguides, kép: Wikimedia

Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!


Kedves olvasó,

ha nem vagy még támogató, lépj be a Klubba ITT. Csupán havi két kiló kenyér áráért elérsz minden támogatói tartalmat. Alkalmi támogatásra Paypalon keresztül van lehetőség (kattints a kis gombra!).

Ha egyik mód sem megfelelő, de szeretnéd támogatni a Cenwebet és a rezervátumot, akkor keress minket mailben a centauri16@gmail.com címen. Segítségedet előre is köszönjük!   

még több természetvédelem

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük