Már nem áll a kihalás szélén az ibériai hiúz

ibériai hiúz

Már nem áll a kihalás szélén az ibériai hiúz


Szűk negyedszázada az ibériai hiúz még a kihalás szélén állt, most azonban a Természetvédelmi Világszövetség veszélyeztetettről sebezhetővé változtatta a faj besorolását annak köszönhetően, hogy az állomány jelentős gyarapodásnak indult Spanyolországban és Portugáliában.

Ehhez két évtizednyi megfeszített természetvédelmi munkára volt szükség, melyben a civil szervezeteken és a helyieken kívül részt vett az Európai Unió, valamint a spanyol és portugál kormány és az önkormányzatok is. Az Ibériai-félszigeten 2002-ben még csak 94 hiúz élt, amelyek két populációt alkottak Andalúziában: az Andújar-Cardeña és a Doñana régióban. Ma viszont már 2021-en vannak szerte a félszigeten, 86 százalékuk Spanyolországban.

A hiúzpopulációk csökkenéséhez az élőhelyek elpusztítása mellett nagyban hozzájárult, hogy egy járvány tizedelte meg a fő táplálékukként szolgáló üregi nyulak állományát. A munka során így a nyulak számát is igyekeztek növelni. A természetvédők szerint a következő száz év során teljesen helyreállhat a hiúzállomány, de a klímaváltozás illetve az erdőtüzek még akadályozhatják ezt a folyamatot.

Emellett az ismert fenyegetések sem szűntek meg. Tavaly 144 hiúzt ütöttek el autók, 45-en pedig betegségben vagy egyéb okból haltak meg. A legnagyobb veszélyt pedig még mindig a nyulak közt tomboló vérzésesbetegség-járvány jelenti.

A Castilla-La Mancha-i nyulak száma az elmúlt néhány évben 35 százalékkal csökkent, míg Portugáliában az elmúlt tíz év alatt kilencven százalékkal lettek kevesebben. Paradox módon a ragadozók itt jobb helyzetben vannak, mint a zsákmányaik.

Nálunk a Börzsönyben él egy hiúz:

Forrás: Guardian, kép: Diego Delso/Wikipedia, CC BY-SA 4.0

Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!


Kedves olvasó,

ha nem vagy még támogató, lépj be a Klubba ITT. Csupán havi két kiló kenyér áráért elérsz minden támogatói tartalmat. Alkalmi támogatásra Paypalon keresztül van lehetőség (kattints a kis gombra!).

Ha egyik mód sem megfelelő, de szeretnéd támogatni a Cenwebet és a rezervátumot, akkor keress minket mailben a centauri16@gmail.com címen. Segítségedet előre is köszönjük!   

még több hiúz

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

Így rendezi sorait a börzsönyi hiúz

“A mozgalmas tavasz közben a börzsönyi hiúz is megpihen” – olvasható a Börzsönyi természetvédők Facebook-oldalán, ahol megosztották Bedő Péter…Tovább

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük