A nagy levendulatelepítés terve

A nagy levendulatelepítés terve


Kert és vadon


“Végül de nem utolsó sorban, egészen extra ültetvény lenne abból a szempontból, hogy egyfajta génbank és fajtagyűjtemény is lenne

Levendulákkal ünnepeltük meg, hogy elértük a birtokon a 900. regisztrált fajt. Akkor részletesen írtam a levendula-telepítés terveiről ITT, sőt a poszt írása során eljutottam odáig is, hogy egy olyan parcellában is számolnunk kellene a levendulával, ahová eddig nem terveztünk levendulát. A levendula-projekt fő terepének a Hospodát, vagyis a majdani gyümölcsöst gondoltuk, de az utóbbi hetekben lassan megváltozott az ezzel kapcsolatos kép. Épp annak hatására, hogy az első levendulák megvásárlása után újragondoltuk a lehetőségeinket.


A levendula nem tartozik az olcsó növények közé.

Ez igaz. És az fajta, amit mi szeretnénk, a hosszúszárú levendula nem is mindig kapható. Szerencsére az idén elérhető áron jutottunk hozzá 10 tőhöz. Persze a kicsi levendulapalánták teljesen elérhető árban vannak, de azoknak sok idő kell még (3-4 év) míg jelentős lepkecsalogatók lesznek.

Hogyan lehetne az alábbi tényezőkből kihozni mégis valami perspektivikusabbat?

 • Az előnevelt levendula drága.
 • Hosszúszárú levendulát nem mindig lehet kapni.
 • A kicsi levendula olcsó.
 • Az Alsófenyéresre szabadon ültethető akár kicsi levendula is.
 • Az Alsófenyéresre szabadon ültethető bármilyen fajta.

Ha ötösünk lenne a Lottón,

rögtön más volna a helyzet, ész nélkül vásárolhatnánk előnevelt hosszúszárú levendulákat, kerüljenek is bármennyibe. Lottó-ötösünk viszont bizonyára nem lesz. Ellenben, ha valamiként megszabadulnánk attól a kényszertől, hogy drága előnevelt levendulákat vegyünk, és attól a kívánalomtól is, hogy hosszúszárú fajta legyen, lényeges egyszerűbb a dolgunk.

Bármilyen kicsi levendulapalántát vehetnénk, akár ipari mennyiségben is, és az Alsófenyéresen kialakulhat igen gyorsan egy természetközeli (és nem ültetvényszerű) mediterrán hangulatú levendulás.


Levendula telepítésitervünk, 2024.

Igaz, „szedett-vedett” levendulás.

Szedett-vedett abból a szempontból, hogy a minden korlátot és megkötést nélkülöző levendulatelepítés az Alsófenyéresen egy sok levendulafajtából álló, vegyes állományt eredményezne. Ez első hallomásra csakugyan egy hevenyészett levendulás képét vetítheti elénk, holott könnyen lehet, hogy egy ily módon keletkező ültetvény akár szebb és jobb is lehet egy nagyon alaposan tervezett, drága ültetvénynél.

A véletlenszerű, természetközeli kiültetéssel tökéletesen harmonizál az is, ha a fajták is változnak, vannak magas és alacsony növésű fajták, sötétlilák és rózsaszínbe hajlók. a különböző fajták különböző mértékben vonzhatnak lepkéket és rovarokat is. Virágzási idejük és virágzásuk hossza is eltérő lesz, így az ad hoc jellegű vegyes ültetéssel létrehozott levendulás összességében sokkal tovább adna virágot, sokkal tovább tartaná a területen a lepkéket és más beporzókat, és talán a környéken a gyurgyalagokat is.

Végül de nem utolsó sorban, egészen extra ültetvény lenne abból a szempontból, hogy egyfajta génbank és fajtagyűjtemény is lenne, és mint ilyen, jóval érdekesebb (ökológiai szempontból is), mint egy vonalzóval tervezett, egyetlen fajtára támaszkodó levendulaültetvény.

Épp ezért a levendulatelepítés tervét módosítottuk. A Hospodában továbbra is a hosszúszárú levendulák telepítését preferáljuk, ha eljutunk majd a gyümölcsös telepítéséhez. De az Alsófenyéres telepítése bármikor megkezdhető. Bármikor látunk valahol olcsó (bármilyen levendulát), már hozhatjuk is kiültetésre. Így jóval hamarabb, jóval nagyobb, és az eredeti tervekhez mérten sokkal változatosabb levendulást kapunk pár éven belül!

Ad astra levendula!  


Fotók: Pixabay

Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!


Kedves olvasó,

ha nem vagy még támogató, lépj be a Klubba ITT. Csupán havi két kiló kenyér áráért elérsz minden támogatói tartalmat. Alkalmi támogatásra Paypalon keresztül van lehetőség (kattints a kis gombra!).

Ha egyik mód sem megfelelő, de szeretnéd támogatni a Cenwebet és a rezervátumot, akkor keress minket mailben a centauri16@gmail.com címen. Segítségedet előre is köszönjük!   

még több “Kert és vadon”

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

4 hozzászólás

 1. Nagyon jó:-))) imádom a levendulát, a minap vettem megint, igaz kertem most nincs, de pompáznak a teraszomon és virágot is hoztak amióta beültettem őket. Aztán tegnap vettem egy sötétlila csokrot, isteni illata van, úgy csomagolták, hogy azt hiszem szárítani kellene, de én vázába és vízbe tettem. Potyog a ternegeteg apró szirom, de nem érdekel olyan isteni az illat, ahogy belépek a nappalimba.
  Írok:-))) éljen a a levemndulás, bármilyen fajta is. Csak ne a Lidlbe, vagy az Aldiba vegyétek- sokkal jobbak a kertészetben vehetők- ezzel én már néhányszor ráfaragtam.

  1. Én is imádom a levendulát! Minden évben veszek a piacon pár csokrot, megszárítom aztán mennek a ruhásszekrényekbe, sőt, még a kamrába is kerül. Azt olvastam, hogy a molyok nem szeretik. Pont ma cseréltem le a tavalyi csokrokat. 🙂
   Már én is gondoltam rá, hogy kellene venni cserépben az erkélyre. 🤔

   1. Minden évben vittem Anyukámnak vagy a tengerről, vagy Tihanyból levendula olajat és kis párnákat ami át volt itatva vele. Most is van a szekrényemben- a ruhák nem veszik át az illatot, de nincsen “szekrény szaguk” – frissek maradnak.

 2. Már látom is magam előtt az Alsófenyérest, ahol a lila mindenféle árnyalatában, foltokban virít a levendula! 🙂🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük