Vasárnap újabb melegrekord dőlt meg

őszi erdő

Vasárnap újabb melegrekord dőlt meg


Folytatódott az ilyenkor szokásosnál jóval melegebb időjárás, vasárnap reggel a Hajdú-Bihar vármegyei Körösszakálon csupán 17,1 Celsius-fokig csökkent a hőmérséklet. Ezzel megdőlt az erre a napra vonatkozó legmagasabb minimumhőmérsékleti rekord. A korábbi rekord 16,4 fok volt, amelyet 2019-ben mértek Pécs-Árpádtetőn.

Szombat

Szombaton három időjárási rekord is megdőlt: a Hajdú-Bihar vármegyei Körösszakálon 28,1 Celsius-fokig emelkedett a hőmérséklet, ezzel új országos legmagasabb napi maximum-hőmérsékleti rekord született. A korábbi rekord 28 fok volt, amelyet Adony állomáson mértek még 2019-ben.

A Szeged belterületén lévő meteorológiai állomáson hajnalban 20,6 fokig csökkent a hőmérséklet, ami új országos legmagasabb napi minimum-hőmérsékleti rekordot jelent.

A korábbi rekord 16,0 fok volt, amelyet Balatonederics és Iklódbördőce állomásokon 2019-ben mértek.

Budapesten, a ferihegyi meteorológiai állomáson hajnalban 16,2 fokig csökkent a hőmérséklet, amivel új fővárosi legmagasabb napi minimum-hőmérsékleti rekord született. A korábbi rekord 15 fok volt, amelyet Budapest belterület állomáson 2019-ben rögzítettek.

A péntek is rekorddömpinget hozott

A pénteki, október 20-ai szokatlanul meleg, nyárias idő is több rekordot hozott. A legmagasabb maximum-hőmérséklet országos napi rekordja Tiszaalpáron és Kiskunfélegyházán is megdőlt.

Tiszaalpáron 30,3 , Kiskunfélegyházán 30 Celsius-fokot regisztráltak.

Az erre a napra vonatkozó rekordot eddig Adony tartotta, ott 2019-ben 26,9 fokot rögzítettek. A legmelegebb helyek Top10-es listájára ugyanakkor több település is felkerült, amelyek mindegyikén 28 foknál többet mértek pénteken: Jászszentlászlón 29,5, Kiskunmajsán 29,4 fokot.Az országos napi legmagasabb minimum-hőmérséklet rekordja Pér repülőtér állomáson dőlt meg, ahol a leghűvösebb órákban sem csökkent a hőmérséklet 19,5 Celsius-fok alá. Korábban ezen a napon Szeged belterületén 15,9 fokot mértek, még 2019-ben.

A fővárosba a délkeleti széllel három új rekord „érkezett”: a János-hegy állomáson 78 kilométer/órás (21,6 m/s) széllökést mértek, ezzel megdőlt a napi legnagyobb széllökés fővárosi rekordja. Korábban 2021-ben 21 m/s-ot mértek ezen a napon a János-hegyen.

Szintén a János-hegyen dőlt meg a napi legmagasabb minimum-hőmérséklet fővárosi rekordja: mindössze 13,6 Celsius-fokig csökkent a hőmérséklet. A korábbi rekorder Budapest Zugliget volt, ahol 2019-ben 13,5 fokot mértek.

Megdőlt a fővárosi legmagasabb maximum-hőmérséklet napi rekordja is: Budapest Pestszentlőrincen 27,1 fokig emelkedett a hőmérséklet. Korábban ezen a napon 2019-ben Budapest belterületén 25,6 fokot mértek.

Forrás: MTI, Országos Meteorológiai Szolgálat/Facebook, kép: Unsplash

Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!


Kedves olvasó, ha nem vagy még támogató, lépj be a Patreon-tagok körébe ITT. Csupán havi két-három kiló kenyér áráért, 2200 forint támogatásért cserébe elérsz minden támogatói tartalmat, a heti videókat és írásokat is. Alkalmi támogatásra Paypalon keresztül van lehetőség ITT. Ha egyik mód sem megfelelő neked, de szeretnéd támogatni a Cenwebet és a rezervátumot, akkor keress meg mailben a centauri16@gmail.com címen. Segítségedet előre is megköszönve, abban a reményben, hogy szövetségesek lehetünk. A legjobbakat, üdv, Cen’   

még több melegrekord

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

Megdőlt a napi melegrekord is Budapesten

Megdőlt a hajnali és a napi melegrekord is pénteken a fővárosban, hajnalban a János-hegyen csupán 17,3 Celsius-fokig csökkent a hőmérséklet. A korábbi rekordot 1966-ban mérték……

1901 óta az idei volt a legmelegebb szeptember

A hónap jelentős részében anticiklonok határozták meg az időjárást, amik a száraz és napos idő mellett segítették a tartósan magas, nyári hőmérsékletek fennmaradását…Tovább

még több időjárás

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

Van, ahol már húsz centis a hó

A Magyarország északkeleti-északi részén élők csodálatos téli világra ébredtek. Alaposan rákezdett a havazás és nagyon gyorsan gyarapodott a hóréteg, amely hamar elérte a tíz-tizenöt centit…Tovább

Ez volt az idei szezon első téli napja

A Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyei Milotán, az ország legészakkeletibb csücskében hétfőn nem érte el a csúcshőmérséklet a nulla fokot, így ez volt az idei szezon első téli…

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük