Ilyen szuvenírt semmiképp ne hozzunk haza a nyaralásról

szuvenírt nyaralásról

Ilyen szuvenírt semmiképp ne hozzunk haza a nyaralásról


A szakmai szervezetek arra figyelmeztetnek, hogy az Európai Unión kívüli nyaralásból soha ne hozzunk haza növényeket, virágokat, magokat, gyümölcsöket vagy zöldségeket. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal, a Magyar Dísznövénykertészek Szakmaközi Szervezete és a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Terméktanács közleménye szerint ezek az egzotikus növények olyan kártevőket rejthetnek, amelyek veszélyeztetik az Európai Unióban honos és termesztett növényeket.

Az elővigyázatosság azért is fontos, mert a messzi tájakról olyan kártevőket lehet behurcolni, amelyek ellen nem lehet védekezni. Vagy azért, mert nincs még ellene hatékony védekezési technológia, vagy a honos növények nem elég ellenállóak. Ráadásul invazív fajok is érkezhetnek ilyen módon az országba. Ezek pedig elnyomhatják az őshonos növényeket, és ártalmasak lehetnek a helyi növény- és vadvilágra.

Az internetes növényvásárlásnál is érdemes figyelni arra, hogy a növényekhez, növényi termékekhez vagy egyes vetőmagokhoz növényegészségügyi bizonyítványt mellékeljenek. Ez a tanúsítvány ugyanis azt jelzi, hogy teljesítik az unióba való behozatalra vonatkozó követelményeket, ezáltal kisebb a kockázata a növényi kártevők és betegségek terjesztésének, melyek hatással lehetnek az élelmiszerbiztonságra, a gazdaságra és a környezetre.

Forrás: MTI, kép: Unsplash

Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!


Kedves olvasó,

ha nem vagy még támogató, lépj be a Klubba ITT. Csupán havi két kiló kenyér áráért elérsz minden támogatói tartalmat. Alkalmi támogatásra Paypalon keresztül van lehetőség (kattints a kis gombra!).

Ha egyik mód sem megfelelő, de szeretnéd támogatni a Cenwebet és a rezervátumot, akkor keress minket mailben a centauri16@gmail.com címen. Segítségedet előre is köszönjük!   

még több nyár

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük