Így küzd Szeged a hőszigetek ellen

Így küzd Szeged a hőszigetek ellen


A városi hőszigethatás felmérése és csökkentése érdekében négyéves program indul Szegeden mintegy hétszázmillió forintos költségvetésből, uniós támogatással.

A városok hőmérséklete jellemzően magasabb a szomszédos mezőgazdasági területeknél, de a településeken belül is találhatók olyan nagy felületű burkolt helyek, amelyek melegebbek a környezetüknél. Ez rontja az emberek komfortérzetét, de hosszú távú káros egészségügyi hatásokkal is jár.

Azzal, hogy a klímaváltozás miatt növekszik az átlaghőmérséklet a hőszigethatás következményei is egyre jelentősebbé válnak.

A városi hőmérséklet csökkentésére ugyanakkor számos eszköz áll rendelkezésre. Ki lehet alakítani a szellőzést szolgáló szélfolyosókat, és segít a fák és általában a növényzet telepítése, a zöld tetők és homlokzatok alkalmazása. Emellett a világosabb színek és hűvösebb anyagú burkolatok igénybevétele, valamint a víz jobb felhasználása is hozzájárul a kellemesebb klíma kialakításához.

Az önkormányzat több olyan beavatkozást is tervez, mellyel példát mutathat a hőszigetek csökkentésére. A Kossuth Lajos sugárút belső szakaszán feltörik az út melletti sávot, és zöldterületet hoznak létre. Az IKV Zrt. által kezelt egyik társasházat és a város egyik legforgalmasabb tömegközlekedési csomópontjában, az Anna kútnál a megállókat is úgy alakítják át, hogy csökkentsék a lokális hőmérsékletet.

A projekt részeként a jó gyakorlatok megosztására városi klíma-kerekasztalt hoznak létre. Szeged néhány oktatási intézményében a diákokat és pedagógusokat bevonva tervezik meg a nagy, lebetonozott udvarok átalakítását. A Csemete Természet- és Környezetvédelmi Egyesület óvodák és iskolák számára dolgozott ki oktatási programot az intézmények zöldítésére, emellett a tudás átadásával helyi kezdeményezések sorozatát szeretnék támogatni.

Forrás: MTI, kép: csupordezso/Pixabay

Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!


Kedves olvasó,

ha nem vagy még támogató, lépj be a Patreon-tagok körébe ITT. Csupán havi két-három kiló kenyér áráért, 2200 forint támogatásért cserébe elérsz minden támogatói tartalmat, a heti videókat és írásokat is. Alkalmi támogatásra Paypalon keresztül van lehetőség ITT. Ha egyik mód sem megfelelő neked, de szeretnéd támogatni a Cenwebet és a rezervátumot, akkor keress meg mailben a centauri16@gmail.com címen. Segítségedet előre is megköszönve, abban a reményben, hogy szövetségesek lehetünk. A legjobbakat, üdv, Cen’   

még több klíma

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

még több környezet

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

Kellenek halak a kerti tóba?

Sokan építenek a kertjükben néhány négyzetméteres mesterséges tavakat, azzal a talán nem is teljesen tudatosuló céllal, hogy így hozzák el otthonaikba a természetes vizek…Tovább

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük