Ritka madár bújt meg egy bíbiccsapatban

lilebíbic

Lilebíbic bukkant fel a kardoskúti Fehér-tavon


November 6-án egy Magyarországon rendkívül ritkán látható madárfaj, lilebíbic (Vanellus gregarius) bukkant fel a Körös-Maros Nemzeti Parkhoz tartozó kardoskúti Fehér-tavon.

A madarat egy népes, kétezernyolcszáz egyedből álló bíbiccsapatban figyelték meg a nemzeti park munkatársai. A Fehér-tóban a száraz időszak után október végén alakult ki kisebb vízborítás, amely a november eleji esőzések hatására folyamatosan nőtt. Jelenleg a meder felületének mintegy huszonöt százalékán van víz, az esők hatására pedig annak szintje is emelkedik.

A víz vonzza a partimadarakat, így néhány nap alatt kétszázhetvenről kétezernyolcszázra nőtt az itt állomásozó bíbicek száma. Ebben a népes csapatban sikerült megfigyelni a lilebíbicet, melynek idén ősszel ez az első magyarországi felbukkanása.

A lilebíbic a bíbicekkel együtt a déli órákban bement pihenni a tóra, majd délután velük együtt táplálkozott a tó déli részén elterülő gyepeken. A kardoskúti Fehér-tavon legutóbb tavaly ősszel láttak lilebíbicet.

A mostani viszonylag késői felbukkanásnak számít, ugyanis általában októberben jelenik meg néhány magányos példány Magyarországon. Ősszel mindig fiatal madarak jönnek, tavasszal pedig idősebb, téli vándorútról visszatérő példányok.

A lilebíbicek tőlünk keletebbre, Kazahsztán és Dél-Oroszország sztyeppjein költenek. Nagy részük India nyugati részén és Pakisztánban telel, a nyugati állomány pedig az Arab-félszigeten és Észak-Afrika keleti részein. Valószínűleg utóbbiak közül halad át hazánkon is néhány példány.

A lilebíbicek valamivel kisebbek, mint a bíbicek. Leginkább a színezetük alapján lehet őket megkülönböztetni. A bíbicek felül kékes, csillogó zöldes színűek, a lilebíbicek pedig homokbarnák. Repüléskor a bíbicek szárnyai felülről feketék, a lilebíbiceknél viszont három szín figyelhető meg: fekete, fehér és homokbarna. Faroktollaikban is lényegesen több a fehér szín, mint a bíbiceknél.

A lilebíbic világállománya folyamatosan csökken, élőhelyei hanyatlóban vannak. Éppen ezért különösen veszélyeztetett fajként szerepel a Természetvédelmi Világszövetség vörös listáján.

Forrás: KMNP, a címlapkép illusztráció, forrás: Wikimedia

Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!


Kedves olvasó,

ha nem vagy még támogató, lépj be a Patreon-tagok körébe ITT. Csupán havi két-három kiló kenyér áráért, 2200 forint támogatásért cserébe elérsz minden támogatói tartalmat, a heti videókat és írásokat is. Alkalmi támogatásra Paypalon keresztül van lehetőség ITT. Ha egyik mód sem megfelelő neked, de szeretnéd támogatni a Cenwebet és a rezervátumot, akkor keress meg mailben a centauri16@gmail.com címen. Segítségedet előre is megköszönve, abban a reményben, hogy szövetségesek lehetünk. A legjobbakat, üdv, Cen’   

még több madár

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

még több Körös-Maros Nemzeti Park

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

Egy ritka kóborló is érkezett a gólyákkal

A napokban bukkant fel egy rózsás gödény, más néven rózsás pelikán a Kis-Sárréten, a Körös-Maros Nemzeti Parkban. Utoljára pont húsz évvel ezelőtt, 2004-ben sikerült…Tovább

2 hozzászólás

  1. Órákig lehet nézni a madarakat, ahogy szemezgetnek. Jó régen volt már havas tél,az enyhe idő ellenére el kell kezdeni most az etetést? Itt a közelemben csupán varjak vannak, nagy csapatokban gyülekeznek időnkét a Metro áruház előtt, még nem jöttem rá, miért tűnnek el időről időre, aztán egyszer csak megjönnek.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük