Rétisast és vándorsólymot engedtek szabadon

Rétisast és vándorsólymot engedtek szabadon


Tavaly egy fiatal, legyengült rétisas (Haliaeetus albicilla) és egy szintén gyengélkedő vándorsólyom (Falco peregrinus) került be a Szegedi Vadaspark Természetvédelmi Mentőközpontjába. Ami a sast illeti: a madár visszavadítására tett első kísérlet nem járt sikerrel, a sas még nem állt készen arra, hogy visszatérjen a vadonba.

A napokban a gondozók azonban újra próbálkoztak, és ezúttal sikerrel jártak, a rétisas tovaszárnyalt, ahogy eleresztették.

Az Eurázsia északi részének partvidékein – Grönlandtól Kamcsatkáig – élő rétisas Európa legnagyobb madárfaja, szárnyfesztávja megközelítheti a két és fél métert. A Kárpát-medencében szigetszerűen fészkel, de telente öt-hétszáz példány érkezik ide a Baltikumból telelni is. Táplálékában a halak, vízimadarak, kisebb emlősök dominálnak, de képes elejteni a gyengébb őzgidákat, és rájár a dögre is.

Állományát a fészkelő- és a táplálkozási területének zavarása veszélyezteti, és más nagy testű madarakhoz hasonlóan a rétisasokkal is történnek elektromos távvezetékek okozta balesetek, és előfordulnak mérgezések is.


2021-ban a Kiskunsági Nemzeti Parkban

A világ leggyorsabb állata

A vándorsólymot a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatósággal egyeztetett helyszínen, Sándorfalva térségében eresztették vissza a természetbe.

A vándorsólyom az egyik legnagyobb elterjedési területtel rendelkező sólyomféle: csaknem húsz alfaja megtalálható Alaszkától a Tűzföldig, az északi eurázsiai tundráktól Afrikáig, de még Ausztráliában is.

A Kárpát-medencei állománya részben a táplálékláncban felhalmozódó szintetikus rovarirtó szerek miatt szinte eltűnt, több mint három évtizedig nem találtak költőpárt Magyarországon. Az 1990-es évek végétől azonban újra fészkelnek vándorsólymok hazánkban.

A szinte kizárólag repülő madarakra vadászó sólyomféle a leggyorsabb állat, irányított zuhanórepüléskor sebessége meghaladhatja a 300 kilométer/órát.

A Szegedi Vadaspark Természetvédelmi Mentőközpontja többnyire védett vagy fokozattan védett fajok ötszáz – ezer egyedét fogadja évente. Ezeknek mintegy hatvan százalékát tudják szabadon engedni a felépülésük után. A központ működésének fő célja ugyanis az, hogy visszaadja ezeket az állatokat a természetnek. A vadaspark oldalán több fotó is látható a szabadon engedésról.

Forrás: MTI, kép: Szegedi Vadaspark

Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!


Kérj tőlünk hírlevelet!

  Név*

  Email cím*


  Támogasd a Cenwebet extrákért, és hogy sokáig tartson ez a közös kaland!

  Abban hiszek – és azt szeretném –, ha ezen a kérésen hamar túljutnál, és az oldal maga győzne meg arról, hogy érdemes ez a projekt a támogatásodra. Fontos a marketing, nem kétlem, de szeretném azt hinni, hogy az utóbbi 15 év a legjobb érv.

  még több madár

  Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

  még több vadon

  Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

  A láthatatlan ragadozó | A vadmacska

  A vadmacska megritkulásának elsődleges oka ugyanaz, ami sok más veszélyeztetett faj esetében is: az élőhelyek leromlása, eltűnése. Itt azonban fokozottan érvényes ez…Tovább

  Vélemény, hozzászólás?

  Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük