Rekordszámú túzok telel Pozsony mellett!

túzok pozsony

Rekordszámú túzok telel Pozsony mellett!

A szlovák túzokvédelmi intézkedések úgy tűnik, meghozták a gyümölcsüket, mert utóbbi fél évszázad legnagyobb túzokpopulációját, több mint 580 egyedet számoltak össze a Pozsony melletti, Ürgemezők nevet viselő védett területen, mint kiderül a TASR szlovák közszolgálati hírügynökség beszámolójából.


Túzokcsibe Szlovákiában

Az Ürgemezők az egyetlen olyan hely Szlovákiában, ahol manapság ezek az impozáns madarak még költenek.

Az önkormányzat adatai szerint a mostaninál több túzok legutóbb a hetvenes években fordult elő ott: 1973-ban 697-egyedet számoltak össze.


Magyarországon Dévaványán találjuk a legtöbb túzokot

A túzok egykor a Duna-menti régió egyik legjellegzetesebb madara volt, ám a huszadik század folyamán, részben a nagytáblás mezőgazdasági termelési módszerek miatt, állományának száma jelentősen lecsökkent, és a faj a legtöbb korábbi élőhelyéről teljesen eltűnt. A túzok szlovákiai előfordulása ma gyakorlatilag a szlovák-magyar-osztrák hármashatár környékére korlátozódik.

Forrás: MTI, kép: Attila Terbócs/Wikimedia

Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!


Kedves olvasó,

ha nem vagy még támogató, lépj be a Klubba ITT. Csupán havi két kiló kenyér áráért, 2200 forint támogatásért elérsz minden támogatói tartalmat, a heti videókat és írásokat is. Alkalmi támogatásra Paypalon keresztül van lehetőség (kattints a kis gombra!).

Ha egyik mód sem megfelelő, de szeretnéd támogatni a Cenwebet és a rezervátumot, akkor keress minket mailben a hello@centauriweb.hu vagy a centauri16@gmail.com címen. Segítségedet előre is megköszönve, és remélve, hogy szövetségesek leszünk.   

még több túzok

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

még több madár

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük