Egyre több fogy ebből az ünnepi italból

pezsgő

Így alakul a pezsgő piaca


Magyarországon mintegy kétszázezer hektoliter pezsgő készül évente, aminek jellemzően hetvenöt-nyolcvan százaléka kel el a magyar piacon. Exportra mintegy harmincötezer hektoliter jut évente, a legfontosabb célországok pedig Kanada, Észtország, Románia, Svédország és Lettország – közölte piaci körképe alapján a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) az MTI-vel.

A Magyarországra irányuló import inkább a választékbővítést szolgálja. Elsősorban a magasabb hozzáadott értéket képviselő, olasz és német pezsgők érkeznek a hazai boltok polcaira.

A pezsgőpiac – a borral ellentétben – az elmúlt években is folyamatosan nőtt. Az elmúlt húsz évben nyolcvanhét százalékkal emelkedett a világ pezsgőtermelése, és az utóbbi években szignifikánsan nőtt a piaci részesedése a teljes bortermelést figyelembe véve.

A legtöbb pezsgőt – éves szinten mintegy tizenhatmillió hektolitert – Európában állítják elő. Az élen Olaszország áll, mellette Franciaország, Spanyolország és Németország szintén pezsgőnagyhatalomnak számít.

Az előírások szerint pezsgőnek nevezhető minden olyan termék, amely friss szőlőből, szőlőmustból, vagy borból készül első vagy második alkoholos erjesztéssel és kizárólag az erjedésből származó szén-dioxidot tartalmaz. Zárt tárolóedényben tárolva húsz fokon legalább három bar túlnyomás uralkodik az oldott szén-dioxid jelenléte miatt, és összes alkoholtartalma legalább nyolc és fél térfogatszázalék. A szintén közkedvelt habzóbor ezzel szemben szén-dioxid hozzáadásával készül, földrajzi jelzés nélküli borból.

A pezsgő a világ minden táján az ünnepekhez, születésnapokhoz, esküvőkhöz, családi eseményekhez kapcsolódik, de helyet kap aperitifként vagy koktélok részeként is. Az italkülönlegesség iránt december utolsó két hetében ugrik meg jelentősen a kereslet, az év végi fogyasztás pedig sok esetben a magasabb hozzáadott értékű termékek irányába tolódik el.

Forrás: MTI, kép: Unsplash

Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!


Kedves olvasó,

ha nem vagy még támogató, lépj be a Klubba ITT. Csupán havi két kiló kenyér áráért, 2200 forint támogatásért elérsz minden támogatói tartalmat, a heti videókat és írásokat is. Alkalmi támogatásra Paypalon keresztül van lehetőség (kattints a kis gombra!).

Ha egyik mód sem megfelelő neked, de szeretnéd támogatni a Cenwebet és a rezervátumot, akkor keress minket mailben a hello@centauriweb.hu vagy a centauri16@gmail.com címen. Segítségedet előre is megköszönve, és remélve, hogy szövetségesek leszünk.   

még több gasztro

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

még több bor

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

Egy hónappal korábban kezdődik a szüret

A korábbiakban megszokotthoz képest egy hónappal korábban – az új, rezisztens fajták közül a Jázmin fajta szedésével – kezdődött a szüret a Pécsi Tudományegyetem Szőlészeti…

1 hozzászólás

  1. A ​francia nők nem híznak-nagyszerű könyv a pezsgőről-Mireille Guiliano nagyszerű könyve, nekem ez jutott eszembe, néhány éve olvastam. Szóval, reggelire egy pohár pezsgő, fel a tűsarkút, gyalog a munkahelyre és minden OK.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük