Egyedül az őz képes tartalékolni egy embriót!

Egyedül az őz képes tartalékolni egy embriót!


Az egyik gidás sutám itthon 2021 augusztusában | Fotó: Centauri

Legalábbis a szarvasfélék között. Az embriók fejlődése emlősök esetében gyakorlatilag a megtermékenyítés pillanatában megkezdődik. A vemhesség rendes menete általában az, hogy a megtermékenyített petesejt beágyazódik a méhbe, ahol barázdálódni, fejlődni kezd.

Fajonként erősen változó, mennyi idő szükséges az embrió teljes kifejlődéséhez. Az ember esetében ma már mindegy, mikor születik meg az utód, de a vadon élő állatok esetén szigorúan szabályozott rend szerint születnek meg az utódok, hisz létfontosságú, hogy az anyák a legkedvezőbb időszakban nevelhessék őket. Ugyanígy a megtermékenyülést, az üzekedést is optimális időszakra kell időzíteni.

Három eseményt kell optimalizálni.

  • A termékenység, az üzekedés idejét
  • A vemhesség hosszát
  • A szülés és utódgondozás idejét

De mi van akkor, ha ezt a hármat sehogysem lehet összehangolni?

Például azért nem, mert az őz “rendes” vemhessége mindössze 4-5 hónap, a gidák megszülésének optimuma viszont május-július, s ezért az üzekedésnek a lehető legkedvezőtlenebb körülmények között, a zord december-januári időszakban kellene bekövetkeznie.

Erre az őz megoldása

Zseniális és megdöbbentő módszert vetnek be az őzek a probléma megoldásának érdekében. A nyári üzekedés során megtermékenyült petesejt fejlődését egyszerűen felfüggesztik. Mondhatni: félre rakják, tárolják.


morula állapot az őzek szaporodása
Morula-állapot: Ebben az egyszerű állapotban várakozik a “kis őz” | Forrás

A megtermékenyült petesejt nem ágyazódik be, a magzat fejlődése megáll a morula stádiumban, amikor a méhbe jut, s ott van “raktáron”, míg el nem érkezik a fejlődés megkezdéséhez leginkább megfelelő pillanat, december-január környékén.

Amikor június környékén a birtokon figyelem (néha filmezem is) az őzek üzekedését, naponta csodálom őket, ahogy sokan látják népes csapataikat az Alföldön átsuhanó vonatok ablakából vagy a sztrádákat övező vetéseken.

De hányan gondolunk rá, hogy az őzsuta, akit magunk előtt vagy a távolban látunk, ilyen csodákra képes!


Őzgida itthon – ő is hónapokat várakozott apró sejtként, morula állapotban, mielőtt végül is megindult a gidává fejlődés útján. | Fotó: Centauri
Nézd meg a szarvasainkról szóló kisfilmet is. Jó szívvel ajánljuk!

Borítókép: Pixabay

Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!


Kedves olvasó,

ha nem vagy még támogató, lépj be a Klubba ITT. Csupán havi két kiló kenyér áráért elérsz minden támogatói tartalmat. Alkalmi támogatásra Paypalon keresztül van lehetőség (kattints a kis gombra!).

Ha egyik mód sem megfelelő, de szeretnéd támogatni a Cenwebet és a rezervátumot, akkor keress minket mailben a centauri16@gmail.com címen. Segítségedet előre is köszönjük!   

még több állatvilág

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

Új állatvédelmi tananyag készült

A Közös ügyünk az állatvédelem Alapítvány állatvédelmi tananyagot és képzési sorozatot készített jogalkalmazóknak, hogy hatékonyabbá és gördülékenyebbé…Tovább

Kellenek halak a kerti tóba?

Sokan építenek a kertjükben néhány négyzetméteres mesterséges tavakat, azzal a talán nem is teljesen tudatosuló céllal, hogy így hozzák el otthonaikba a természetes vizek…Tovább

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük